www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Δυσκολότερα από κάθε άλλη χρονιά τα θέματα


Ολοκληρώνονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις με το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

Οι φετινές εξετάσεις ήταν «προβληματικές» λόγω των αλλεπαλλήλων οδηγιών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν εξ αιτίας ενός λάθους ή μιας ελλιπούς διατύπωσης στο μάθημα της Φυσικής. Η αποτυχία των υποψηφίων, δηλαδή το ποσοστό που υπολογίζεται ότι έγραψε κάτω από τη βάση, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 80%.

Επειδή όμως αυτό το ποσοστό εμφανίζεται εντυπωσιακό και στις προηγούμενες χρονιές, χωρίς τις «γκάφες» και τα «προβληματικά» ζητήματα, είχαμε ανάλογης έκτασης αποτυχία, είτε στη Φυσική
είτε στα Μαθηματικά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειροι βαθμολογητές το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων, πέραν του «αλαλούμ» με τη Φυσική, ήταν το γεγονός ότι και στα άλλα μαθήματα, οι ερωτήσεις και τα θέματα ήταν πολλά και δύσκολα, ίσως δυσκολότερα από κάθε άλλη χρονιά. Φέτος, αναδείχθηκε ως υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα η ποσότητα των ερωτήσεων που ήταν σαφώς δυσανάλογη με το τρίωρο που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι.

Πάντως, γενικά, οι κριτικές που δέχονται οι εξεταστές φέτος, δεν έχουν μόνο αρνητικά σχόλια. Αρκετοί κάνουν λόγο για θέματα επιστημονικά, σωστά, τα περισσότερα ήταν καλά διατυπωμένα και κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που είχαν. «Ας μη λησμονούμε» λένε πολλοί βαθμολογητές «ότι πρόκειται για πανελλαδικές εξετάσεις».

Οι βαθμολογητές μιλούν για πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στη Φυσική αλλά και τα Μαθηματικά, ενώ στις υπόλοιπες σχολές αναμένονται αυξομειώσεις.

Στο κατρακύλισμα των βάσεων δεν ακολουθούν οι περιζήτητες σχολές των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Πιο συγκεκριμένα πάντως, στις ανθρωπιστικές και νομικές σπουδές του πρώτου επιστημονικού πεδίου, δεν αναμένονται μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρσι, καθώς η επιλογή των θεμάτων δεν έκρυβε εκπλήξεις. Έτσι, συμπεραίνεται πώς οι βάσεις σε νομικές και φιλολογικές σχολές θα είναι στα περσινά επίπεδα, ενώ στα παιδαγωγικά τμήματα αναμένεται μια κάποια πτωτική πορεία, αφού τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση αυτών των τμημάτων, μετά τη μείωση των διορισμών, δεν είναι ίδια με άλλα, πριν από την οικονομική κρίση, χρόνια. Στο 2ο και 4ο πεδίο, όπως προαναφέραμε αναμένεται πτώση στις φυσικομαθηματικές σχολές και τα πολυτεχνεία, λόγω των χαμηλών επιδόσεων σε Φυσική και Μαθηματικά. Μεταφέρουμε πάντως, με επιφύλαξη εκτίμηση βαθμολογητών που υπολογίζουν ότι η πτώση σε ορισμένα τμήματα μπορεί να ξεκινά από τα 500 μόρια.

Στις ιατρικές και τις σχολές των επιστημών υγείας του τρίτου επιστημονικού πεδίου, δεν πρόκειται να συγκρατηθούν από τις καλύτερες επιδόσεις στη Βιολογία, αλλά εδώ η πτώση δεν πρόκειται να είναι ούτε εντυπωσιακή, ούτε θεαματική. Πάντως, ορισμένοι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι οι ιατρικές σχολές είναι πολύ πιθανόν να «πέσουν» κάτω των 19.000 μορίων.

Στο πέμπτο πεδίο των επιστημών οικονομίας και διοίκησης, φαίνεται ότι είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για το τελευταίο μάθημα που δίνεται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: