www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Διαψεύδονται τα περί «καταχρηστικών πρακτικών» σε βάρος οφειλετών της ΕΤΕ


Τα περί «παράνομων και καταχρηστικών» πρακτικών σε βάρος οφειλετών της ΕΤΕ διέψευσαν κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

 Σημειώνεται ότι η Ένωση, επικαλούμενη καταγγελίες που έλαβε, υποστήριζε ότι η Εθνική Τράπεζα ακύρωσε χωρίς καμία ειδοποίηση τις χρεωστικές κάρτες των υπερχρεωμένων πελατών της, αφαιρώντας τους το δικαίωμα ανάληψης χρημάτων από τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, τόσο η ακύρωση καθ' εαυτή, όσο και το γεγονός ότι έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση «αποτελούν ένα αυθαίρετο, καταχρηστικό και αντικοινωνικό μέτρο της τράπεζας και παραπέμπουν σε πρακτικές εκδίκησης». Σύμφωνα ακόμη με τη σχετική ανακοίνωση, η Εθνική έχει προβεί σε μαζική αποστολή επιστολής προς όσους πελάτες της έχουν αποστείλει αίτημα
εξωδικαστικού συμβιβασμού βάσει του Ν.3869/2010 για ρύθμιση των οφειλών τους, ενημερώνοντάς τους ότι τα στοιχεία τους έχουν σταλεί στον Τειρεσία και ότι έχει διακοπεί κάθε μορφή πίστωσης προς αυτούς από την τράπεζα.

 Πηγές της τράπεζας διευκρίνισαν με αφορμή τα παραπάνω ότι η Εθνική είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τους πελάτες της για τις τυχόν εκκρεμότητες, καθώς επίσης να ενημερώνει εγγράφως τους οφειλέτες της στις περιπτώσεις εκείνες που αποστέλλονται τα σχετικά στοιχεία στον Τειρεσία. Επισήμαναν επίσης ότι η ΕΤΕ είναι υποχρεωμένη και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να διακόπτει κάθε μορφή πίστωσης προς αποφυγή περαιτέρω επαύξησης της υπερχρέωσης τους.

Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθάρισαν πάντως ότι «σε καμία περίπτωση η Εθνική Τράπεζα δε δεσμεύει τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας οφειλετών, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη στους δικαιούχους». Σύμφωνα με αυτούς, το μέτρο της στέρησης δυνατότητας ανάληψης της μισθοδοσίας / σύνταξης μέσω των ΑΤΜs με τη χρήση της κάρτας ανάληψης μετρητών Εθνοcash «περιορίζεται μόνο σε οφειλέτες που έχουν κάνει αίτηση δικαστικού συμβιβασμού και αφορά τον υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό». Προκειμένου να συνεχιστεί η δυνατότητα ανάληψης των χρημάτων μέσω των ΑΤΜs, διευκρίνισαν οι πηγές της τράπεζας, παρέχεται το δικαίωμα άμεσου ανοίγματος νέου καταθετικού λογαριασμού και σύνδεσής του με νέα κάρτα Εθνοcash και, όπως σημείωσαν, αυτός είναι και ο λόγος παραπομπής των πελατών στα κατά τόπους καταστήματα της ΕΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: