www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ναυάγιο στη σύσκεψη - Νέες εκλογές


'Aκαρπη απέβη και η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε προτείνει κυβέρνηση προσωπικοτήτων, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για σχηματισμό κυβέρνησης. Πλέον η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αύριο στις 13.00 θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης του Προεδρικού Μεγάρου. Τόνισε ότι παρερμηνεύεται η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο
λαός μας είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ»

 «Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Ελληνες, δεν το πετύχαμε», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. Είπε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση του κάθε Ελληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης» στα οποία -όπως είπε είναι «αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο οι στρατηγικές και οι σκοπιμότητες των κομμάτων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τέλος ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».

Η χώρα οδεύει σε εκλογές, δήλωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επανέλαβε συγκεκριμένα πως κατέθεσε ξανά την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό. Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπερασματα του και το κάθε κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του, πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για μικροκομματικές επιλογές από κόμματα, που δεν κατονόμασε και τα οποία -όπως είπε- ήθελαν από την πρώτη στιγμή εκλογές.

 Αναλύοντας για άλλη μία φορά τα βασικά σημεία της πρότασής του, επανέλβε πως αυτή οικουμενική κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία και φερέγγυα πρόσωπα και δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή του Μνημονίου.

Πρότεινα, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει ρητή δέσμευση για την άμεση έναρξη αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να προωθηθούν μέτρα για την άρση των νόμων για τη μείωση των μισθών, τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη δέσμευση για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

 «Προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού την αρνήθηκαν. Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έκανε δήλωση κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο. Σε αναλυτικές δηλώσεις του αργότερα από τη Βουλή, εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου». Οπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε, αλλά δεν συγκεντρώνονταν οι αναγκαίοι βουλευτές για το σχηματισμό κυβέρνησης.

 Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επανέλαβε τις επτά θέσεις του κόμματος που κατέθεσε στη σύσκεψη, γνωστοποιώντας πως ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με αυτές, εκτός από το ζήτημα που αφορά τις καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων.

«Στο κόκκινο» γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές

 Αμέσως μετά την είδηση του ναυαγίου στη σύσκεψη, οι ευρωπαϊκές μετοχές απώλεσαν τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα και υποχώρησαν στο χαμηλότερό τους επίπεδο από τις αρχές του 2012. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 index κατέγραφε απώλειες 0,8% στις 996.03 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με επίσημη ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις 13 Μαΐου, ο κ. Καμμένος έδωσε στον Πρόεδρο κείμενο που περιείχε διάφορα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της Προεδρίας έχει ως εξής: «Στις 13.5.2012 στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Καμμένος έδωσε στον κ. Παπούλια ένα κείμενο με τις θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων το οποίο περιείχε διάφορα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με παράκληση του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το κείμενο αυτό κοινοποιήθηκε στους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: