www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Διαστημικό GPS θα καθοδηγεί τα σκάφη


Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck αναπτύσσουν μια τεχνολογία που θα βοηθά τα διαστημόπλοια να μην χάνουν τον δρόμο τους. Το «διαστημικό GPS» θα βασίζεται στη χρήση των ακτίνων Χ που εκπέμπουν τα άστρα νετρονίου, γνωστά και ως πάλσαρ. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τις ακτίνες Χ για να γίνεται τριγωνομέτρηση παρόμοια με εκείνη που γίνεται για να εντοπίζεται η θέση των κινητών τηλεφώνων. Ετσι τα σκάφη θα γνωρίζουν με εξαιρετική ακρίβεια σε ποιο σημείο του Διαστήματος θα βρίσκονται και ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Τα πάλσαρ

Τα άστρα νετρονίου ή πάλσαρ είναι σώματα υψηλής πυκνότητας, σχηματίζονται από άστρα τα
οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και καταρρέουν. Ολα τα πάλσαρ εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους και καθώς περιστρέφονται γίνονται ορατά από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις ραδιοκυμάτων. Ορισμένοι μάλιστα τα περιγράφουν ως «κοσμικούς ραδιοφάρους».

Το νέο σύστημα

Σύμφωνα με τους ερευνητές η χρονική ακρίβεια των λάμψεων των πάλσαρ είναι συγκρίσιμη με εκείνη των ατομικών ρολογιών. Το σύστημα που αναπτύσσουν βασίζεται στις ακτίνες Χ των λάμψεων των πάλσαρ οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα δίνουν τη δυνατότητα στα διαστημόπλοια να βρίσκονται πάντα στη σωστή πορεία. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αν το σύστημα αποδειχθεί λειτουργικό μπορεί να φέρει την επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση αφού θα βοηθήσει τα μέγιστα σε μια επανδρωμένη αποστολή που θα βγει από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: