www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Βουλή: Κυρώθηκε η απόφαση για τον ESM


Με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της Δημοκρατικής Αριστεράς κυρώθηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και της συνθήκης για την διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

 Ειδικότερα, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς και του άρθρου 4, στο οποίο ενσωματώθηκε η προσθήκη για τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού του ελληνικού Δημοσίου με στόχο την αποκλειστική και άμεση εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ψήφισαν 194 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ 59 βουλευτές από τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.

 Σημειώνεται ότι αρχικά η Δημοκρατική Αριστερά, δια του εισηγητή της Γιάννη Αμοιρίδη είχε δηλώσει ότι υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός
εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

 Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπερασπίστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν κρίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της απόφασης των ευρωπαίων ηγετών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συμπλήρωσης των πολιτικών, με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και τον περιορισμό της ανεργίας.

 Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία αποτέλεσμα συμβιβασμού των κρατών- μελών της ΕΕ, που δεν εκφράζει τους λαούς τους.

«Καταψηφίζουμε την υποταγή της χώρας σε ένα γερμανικό σχέδιο που θα διαλύσει την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ, με όρους που βολεύουν τους δανειστές μας και κυρίως τη Γερμανία», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

 Για αδιέξοδο μονόδρομο του δημοσιονομικού συμφώνου, έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος.

 Νωρίτερα, είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, η κύρωση θα έπρεπε να ψηφιστεί όχι με απλή πλειοψηφία, αλλά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

 Αντιπαράθεση Φ. Σαχινίδη - Γ. Καρατζαφέρη

 Νωρίτερα οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η κύρωση της απόφασης συνιστά περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε μείωση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Γιατί αυτό που ψηφίζετε σήμερα είναι μείωση της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί με μια απλή διαδικασία να ψηφίσει στην ουσία την κατάργηση του υπουργείου Οικονομικών. Δεν θα υπάρχει Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Στη θέση του θα είναι ο κ. Ράιχενμπαχ που θα επιβάλει η κ. Μέρκελ. Ο ελληνικός λαός σάς παρέδωσε το 2009, έστω και τραυματισμένο, κράτος. Και εσείς θα το παραδώσετε αποικία. Αυτό δεν επιτρέπεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

 Επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, κατηγορώντας τον πως δεν λέει την αλήθεια, ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

 Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «ατόπημα» τους ισχυρισμούς του κ. Καρατζαφέρη, ζητώντας να ανακαλέσει. Υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν υφίσταται καμία συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και ελληνικής κυβέρνησης.

 «Αν υπάρχει τέτοιο κείμενο με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου, παρακαλώ να το καταθέσετε στη Βουλή. Να προσκομίσετε επίσης και να καταθέσετε στη Βουλή ό,τι στοιχείο έχετε για τα ομόλογα. Αν δεν το κάνετε, τότε αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν ξέρετε τι λέτε», τόνισε, κατηγορώντας τον κ. Καρατζαφέρη ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις παραμονές εκλογών.

 «Είστε σίγουρος ότι θέλετε τα στοιχεία; Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, ότι είναι μυστικές αυτές οι συμφωνίες. Εσείς δεν γνωρίζετε η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Θα σας καταθέσω τα στοιχεία της Goldman Sachs και τότε θα αναγκαστείτε να φύγετε τρέχοντας», αντέτεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: