www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Επισήμως «πράσινο φως» για το νέο πακέτο στήριξης


Την επίσημη έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι η ευρωζώνη -κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup- έδωσε το πράσινο φως για την καταβολή 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τα κράτη της ευρωζώνης ενέκριναν επισήμως το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα, όλες οι προαπαιτούμενες εθνικές και κοινοβουλευτικές ενέργειες οριστικοποιήθηκαν», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του Eurogroup και συμπληρώνει: «Εξουσιοδότησαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποδεσμεύσει το πρώτο τμήμα της βοήθειας, ποσό δηλαδή 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο
θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις».

«Το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί για την Ελλάδα μία μοναδική ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη», συμπληρώνει ο κ. Γιούνκερ και καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση για την αυστηρή εφαρμογή του, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

 «Αυτό», σημειώνει, «θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμο δρόμο, κάτι το οποίο είναι προς το συμφέρον όλων».

Η επικύρωση της απόφασης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα ήρθε μετά την πολιτική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επί του νέου προγράμματος, τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει αύριο το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφασίσει για τη συνεισφορά του στο νέο πακέτο στήριξης, με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως θα προτείνει το ποσό των 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.

«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια)», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι το 2015, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στήριξης, το ΔΝΤ θα διαθέσει στην Ελλάδα το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: