www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Δέσμευση Π. Οικονόμου για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων


Για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, μέσω ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης, δεσμεύθηκε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

«Υπάρχει δέσμευση ότι θα υπάρξει ηλεκτρονικός έλεγχος εισροών και εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης, και μάλιστα δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού», ανέφερε και συμπλήρωσε πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους φορείς της αγοράς και μόλις αυτός ολοκληρωθεί, θα παρουσιαστεί σχέδιο νόμου.

Πάντως, ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει μέχρι τώρα επαρκής συντονισμός των υπουργείων ούτε και πολιτική βούληση για να υπάρξει συντονισμός τους, σημείωσε ωστόσο ότι
σήμερα ότι το θέμα της λαθρεμπορίας έχει αγγίξει τα όριά του.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως το ΥΠΟΙΚ μελετά το ενδεχόμενο επιστροφής φόρου, σε περιοχές όπου το κόστος θέρμανσης έγινε δυσβάστακτο για τους κατοίκους.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της αγοράς πετρελαιοειδών περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο τους, υποστηρίζοντας πως το λαθρεμπόριο καυσίμων καλύπτει μέχρι και το 50% της συνολικής διακίνησης, την ώρα που χιλιάδες πρατήρια οδηγούνται στο κλείσιμο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών Γιάννη Ψυχογιό, η μείωση των πωλήσεων υπερβαίνει το 25% στο ντίζελ και τη βενζίνη, 2.000 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει, ενώ το λαθρεμπόριο «μεγαλώνει και γιγαντώνεται».

«Υπάρχει κάτω από το τραπέζι ένα μεγάλο ποσό, κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε αν καταπολεμούσαμε το λαθρεμπόριο, το μεγαλύτερο κομμάτι του οποίου προέρχεται από το πετρέλαιο θέρμανσης, που πωλείται ως πετρέλαιο κίνησης», ανέφερε ο κ. Ψυχογιός.

«Τον τελευταίο καιρό, έχουμε μεγάλο ποσοστό αντλιών που είναι "πειραγμένες" με ειδικά τσιπάκια, που δίνουν λιγότερη ποσότητα στον καταναλωτή», πρόσθεσε, ζήτησε οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν και να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία, «ώστε η ανώτατη ποινή σφραγίσματος του πρατηρίου να μην είναι οι έξι μήνες, αλλά τα δύο χρόνια».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης σημείωσε πως μετά την αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 51 λεπτά, το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2010, το λαθρεμπόριο διπλασιάστηκε, το δε επόμενο έτος σημειώθηκε υποκατανάλωση 22% και πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Περιφέρεια, που έφθασε το 50%.

«Επίσημα χείλη έκαναν λόγο για 17% υστέρηση εσόδων από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης», συμπλήρωσε ο κ. Κιούσης και συνέχισε: «Αισθανόμαστε ότι έχουν περίεργη ασυλία όσοι κινούν το λαθρεμπόριο, καθώς η φοροδιαφυγή δεν είναι στιγμιαίο έγκλημα, αλλά διαρκές- και με μορφή πυραμίδας. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάργηση διάταξης (κατόπιν αξίωσης της τρόικας), με την οποία απαγορευόταν η πώληση βενζίνης κάτω του κόστους.
«Ούτε το 50% των καυσίμων δεν διακινείται από τα πρατήρια», ανέφερε με τη σειρά του ο Χαράλαμπος Μαυράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

«Χρειάζεται άμεσα ένα σοκ στην αγορά και να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρηματίες και όχι τα λαμόγια. Ζητούμε συνεχείς και εντατικούς ελέγχους στα πρατήρια. Ακόμα και εταιρείες που πουλάνε αντλίες λένε "ψωνίστε από μένα γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να εντοπίσει ότι αυτή η αντλία θα μπορεί να κλέβει αύριο"», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: