www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Έναρξη ενταξιακού διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ


Ενταξιακό διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΠΓΔΜ εγκαινίασαν σήμερα στα Σκόπια, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπος Στέφαν Φούλε και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι.

 Ο ενταξιακός αυτός διάλογος περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.

 Οι κ.κ. Φούλε και Γκρούεφσκι επισήμαναν ότι ο ενταξιακός αυτός διάλογος μπορεί να δώσει
ώθηση στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε..

 Ο διάλογος που εγκαινιάστηκε σήμερα δεν υποκαθιστά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. κα ΠΓΔΜ, η έναρξη των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας.

 Σε δηλώσεις του ο κ. Φούλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον της ΠΓΔΜ βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και σημείωσε ότι η Ε.Ε. υποστηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στη χώρα. Ερωτηθείς αν στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Γκρούεφσκι, εξετάσθηκε και η εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ.Φούλε απάντησε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ.

 Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι ο διάλογος αυτός υψηλού επιπέδου αποτελεί μια νέα μορφή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι σημαντική για τη χώρα και περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Υπενθύμισε ακόμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. παραμένουν πρωταρχικός στόχος και δέσμευση της κυβέρνησής του.

Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας τον Δεκέμβριο του 2005, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τρεις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις της για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ (2009, 2010, 2011) απηύθυνε σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της ΠΓΔΜ, ωστόσο το Συμβούλιο Κορυφής δεν έχει κάνει αποδεκτή τη σύσταση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: