www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ρύθμιση για την εθελούσια απομάκρυνση μεταναστών εξετάζει το ΥΠΕΣ


Νομοθετικές διατάξεις, που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών, για τη διευκόλυνση της εθελούσιας απομάκρυνσης μεταναστών από τη χώρα προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση ο Τάσος Γιαννίτσης, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη συμφωνία των κομμάτων.

 Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη Βουλή, στο νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με σκοπό την απασχόληση, είχε συμπεριλάβει αρχικά διατάξεις που, μεταξύ άλλων, προέβλεπαν την ίδρυση Γραφείου Εθελούσιας Επιστροφής μεταναστών στις χώρες τους, αλλά και τη δυνατότητα να μεταβούν στο εξωτερικό μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι για χρόνια στην Ελλάδα. Οι διατάξεις αυτές, όμως, όπως επισήμανε, αποσύρθηκαν στην πορεία μέχρι να διευκρινισθεί αν θα τύχουν της αποδοχής και άλλων κομμάτων.

 Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση-Ενσωμάτωση οδηγίας 2009/50ΕΚ», επεξεργάζεται από σήμερα η αρμόδια
κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου οι διατάξεις του να ψηφιστούν με τη διαδικασία του επείγοντος την προσεχή εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Ειδικότερα όσον αφορά στην κοινοτική οδηγία με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με στόχο την απασχόληση, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τον κίνδυνο η χώρα μας να αντιμετωπίσει πρόστιμο που θα βαρύνει τους πολίτες, επειδή έχει καθυστερήσει η ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο. «Η συγκεκριμένη οδηγία δεν έχει σχέση με την παράνομη μετανάστευση, αλλά με το ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και την επενδυτική διαδικασία», διευκρίνισε ο κ. Γιαννίτσης, για να προσθέσει ότι θα ήταν παράδοξο να ισχυριστεί κανείς ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει όλες τις ειδικεύσεις που μπορεί να απαιτήσουν περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων.

Προηγήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων, που έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τους δείκτες ανεργίας στους νέους στη χώρα μας και μάλιστα σε νέους με υψηλά προσόντα που τώρα στρέφονται σταδιακά στη μετανάστευση.

Το νομοσχέδιο που συζητείται επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, των περιφερειών και των νομικών τους προσώπων, και σηματοδοτεί και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το οργανωτικό πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: