www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Διαμαντοπούλου: Δύσκολη και συγκρουσιακή η θητεία μου στο Υπ. Παιδείας


Σημαντική, δύσκολη και συγκρουσιακή χαρακτήρισε η απερχόμενη υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου τη θητεία της στο υπουργείο, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστεί η συναίνεση, την οποία επιδίωξε στα δυόμισι χρόνια που έμεινε στο υπουργείο Παιδείας.

Παραδίδοντας στον κ. Μπαμπινιώτη αναφέρθηκε αναλυτικά στις νομοθετικές παρεμβάσεις, τις αλλαγές, τα νέα προγράμματα, το νέο λύκειο, τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι αφήνει ένα πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο, με την πρωτοφανή πλειοψηφία που ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για τα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι το 80% του ελληνικού λαού ήθελε αλλαγές.

Επισήμανε, όμως, ότι όπως και σε όλες τις
μεγάλες μεταρρυθμίσεις, θα χρειαστούν και εδώ αλλαγές και βελτιώσεις. Διευκρίνισε ότι ο νόμος εφαρμόζεται στο σύνολό του, εκτός από τα σημεία που αναφέρονται στη διοίκηση των ιδρυμάτων και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θέλει τον χρόνο της, αλλά και υπομονή για την εφαρμογή της.

Απευθυνόμενη μάλιστα στον κ. Μπαμπινιώτη, σημείωσε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να εξασφαλίσει τον αναγκαίο σεβασμό, αλλά και τη συνεργασία για την πλήρη εφαρμογή του στα Πανεπιστήμια.


Παραδέχθηκε ακόμη ότι κλείνει ένα κεφάλαιο με πολλά λάθη, τονίζοντας, όμως ότι όποιος δεν δουλεύει είναι αυτός που δεν κάνει λάθη.

Μεταξύ άλλων, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι, κατά τα φαινόμενα, σύντομη, ωστόσο, όπως είπε, οι εξελίξεις είναι πολύ πυκνές, όπως και τα γεγονότα. Το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να είναι στην καρδιά των εξελίξεων, αλλά το υπουργείο Παιδείας είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να ζήσει ένας πολιτικός στην πορεία του, τόνισε η απερχόμενη υπουργός.


Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, εξήγησε καταρχήν τι σημαίνει η λέξη «υπουργός», δηλαδή, με την αρχαία έννοια, «υπηρέτης του λαού».

Είπε ότι τον ξενίζει η προσφώνηση «υπουργέ» και επανέλαβε ότι δεν έχει πολιτικές βλέψεις. Όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να αναλάβει αυτή την ώρα και να υπηρετήσει ένα βραχύ διάστημα ως τις εκλογές και ο ίδιος θεώρησε καθήκον του να ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό.
Τόνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, το θέμα των βιβλίων και τα Πανεπιστήμια, αλλά και τα προγράμματα σπουδών.

Σε ό,τι αφορά το νόμο για τα Πανεπιστήμια, επισήμανε ότι θα τον στηρίξει, υπογραμμίζοντας ότι όπου υπάρχουν λάθη, θα υπάρξουν βελτιώσεις. Συνεχάρη επίσης την κ. Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές στα λύκεια και συγκεκριμένα για την ερευνητική εργασία και τόνισε πως είναι θετικό ότι στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν υπάλληλοι, που δεν είναι απλά διοικητικοί αλλά είναι και εκπαιδευτικοί. Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητά του ότι η κ. Διαμαντοπούλου θα προσφέρει και στο υπουργείο Ανάπτυξης, έναν χώρο που, όπως είπε, η ίδια γνωρίζει πολύ καλά.

Έκλεισε, τέλος, την ομιλία του με τα λόγια του Αδαμάντιου Κοραή ότι για τη μεταβολή της Ελλάδας, δεν σκέπτεται ούτε σκεπτόταν ποτέ, άλλον τρόπο πλην της Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: