www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Μουσείο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο


Το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου της Επιδαύρου, που φιλοξένησε το Δεκέμβριο του 1821 τις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, θα διαμορφωθεί με χρηματοδότηση του Κοινοβουλίου σε μουσείο.

 Εκεί θα στεγαστεί και θα αναδειχτεί το ιστορικό και το αρχειακό υλικό της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, κατά την οποία συντάχθηκε η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδος και ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, τον Ιανουάριο του 1822. Στον ιστορικό χώρο, ανήμερα της εθνικής επετείου, υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του δήμου Επιδαύρου, από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον δήμαρχο Επιδαύρου Κώστα Γκάτζιο, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, του
βουλευτή Γιάννη Ανδριανού και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου Επιδαύρου. Για τις εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης του κτιρίου σε μουσείο θα δαπανηθούν από το Κοινοβούλιο 100.000 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής κατά την ομιλία του δεσμεύτηκε πως θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση περί τις 50.000 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αισθητικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η ανακαίνιση του κτιρίου από το Κοινοβούλιο και η μετατροπή του σε μουσείο «ανταποκρίνεται στο χρέος μας να διασώσουμε την ιστορική μας μνήμη» και πρόσθεσε ότι «η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου αποτελεί την πρώτη συλλογική πολιτική πράξη του αγώνα και σηματοδοτεί την ανάγκη για πολιτική οργάνωση και για λήψη αποφάσεων στη βάση δημοκρατικών αρχών». Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε πως «στόχος του έργου είναι να αναδείξει στα μάτια των νέων γενεών την αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, θυμίζοντας τις θυσίες και τους αγώνες που χρειάστηκαν για την κατάκτησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: