www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Σπιτικό ψωμί

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 600 γρ. χλιαρό νερό
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 4 κουταλιές της σούπας ακόμη
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κύβο φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Χλιαραίνουμε το νερό μας και το ρίχνουμε σε πλαστικό μπώλ μαζί με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέσα στον σβηστό φούρνο μας ώσπου το μίγμα να γίνει σαν κρέμα και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνειά του.

΄Οταν το μίγμα μας είναι έτοιμο, το ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ για το ζύμωμα (πρέπει να έχετε κατάλληλο μίξερ για ζύμωμα). Αν δεν μπορείτε να το ζυμώσετε σε μίξερ, κάντε το μόνες αλλά θέλει λίγο παραπάνω κόπο (το δικό μου το έκανα στο μίξερ και το τελείωσα ζυμώνοντάς το και λίγο στο χέρι).

Χτυπάμε λοιπόν για λίγο σε υψηλή ταχύτητα τον χυλό μας στο μίξερ και σταδιακά χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε πρώτα το λάδι, κατόπιν τα αλεύρια μας και λίγο πριν τελειώσει το αλεύρι βάζουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Ο λόγος που βάζουμε τελευταίο το αλάτι είναι γιατί αν προστεθεί από την αρχή θα σκοτωθούν οι μύκητες που φουσκώνουν το ψωμί.

Αφού ομογενοποιηθεί η ζύμη μας, την βγάζουμε από το μίξερ (πρέπει να ξεκολλάει από τους γάντζους και το μπώλ. Αν όχι προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη). Την τοποθετούμε σε λεκανάκι και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη με το χέρι. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη σε προφυλαγμένο μέρος ή δίπλα στο καλοριφέρ για μία ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°.

Παίρνουμε τη ζύμη μας που έχει ήδη γίνει διπλάσια, την πλάθουμε δυο-τρεις φορές και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε (είτε στρογγυλή που την τοποθετούμε σε ταψάκι λαδωμένο είτε σε κλασική φόρμα του κέικ εξίσου λαδωμένη), χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και την αφήνουμε για 20 λεπτά ακόμα να ξεκουραστεί.

Τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο μας (στην προτελευταία σχάρα από κάτω - αντιστάσεις) και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Οταν το ψωμάκι μας είναι έτοιμο και έχει πάρει το χρυσοκίτρινο χρώμα που πρέπει, το βγάζουμε αμέσως από τη φόρμα ή το ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να μη νοτίσει.

Καλή επιτυχία!
Μαργιέττα



Δεν υπάρχουν σχόλια: