www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

«Πραγματικότητα» οι ελλείψεις υγειονομικών υλικών στον ΕΟΠΥΥ


Οι ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), είναι πραγματικότητα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικών ερωτήσεων από βουλευτές.

Ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει μάλιστα ότι για το μεταβατικό στάδιο έως την πλήρη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και προς αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ο Οργανισμός, με απόφαση του 3025 που εκδόθηκε στις 15.02.2012, έχει δώσει οδηγίες προς τις Υγειονομικές Μονάδες και τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την
προμήθεια αγαθών από το ελεύθερο εμπόριο.

Την ίδια ώρα -και όπως παραδέχεται το υπουργείο- «λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες, αρνούνται ή και καθυστερούν να προμηθεύσουν τις μονάδες υγείας τόσο με εξωσυμβατικά όσο και με συμβατικά υλικά, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η εύρυθμη λειτουργία των μικροβιολογικών τμημάτων των μονάδων υγείας».

 Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι, έως την ολοκλήρωση του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Προμηθειών του Οργανισμού, οι διαγωνισμοί προμήθειας αγαθών και παροχής υπηρεσιών διενεργούνται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης του απαραίτητου αναλώσιμου υγειονομικού υλικού στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Οργανισμού, όπως τονίζει ο κ. Κουτρουμάνης, βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών (ορμονολογικών αντιδραστηρίων-με μίσθωση αναλυτών, αντιδραστηρίων - με μίσθωση βιοχημικών και αιματολογικών αναλυτών, αντιδραστηρίων για ηλεκτρολύτες κλπ), καθώς και στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, διαγωνισμοί (αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά για τους βιοχημικούς αναλυτές ιδιοκτησίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύριγγες ινσουλίνης κλπ), για τους οποίους αναμένεται απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Το έγγραφο του κ. Κουτρουμάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Aγγελου Κολοκοτρώνη και Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά τις τελευταίες εβδομάδες στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, ελλείψεις σε βελόνες αιμοληψίας και ειδικούς συλλέκτες αίματος, αντιδραστηρίων για πολλές εξετάσεις ακόμα και απλές όπως για χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, Τ4, PSA, φεριτίνη και τοξόπλασμα.

Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής που στηρίζει τη Δημοκρατική Αριστερά Θανάσης Λεβέντης, για τις ελλείψεις σε απαραίτητο αναλώσιμο υλικό στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΙΚΑ Ελευσίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: