www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Απάντηση της Αθήνας στον ΥΠΕΞ των Σκοπίων



Τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ότι «η Ελλάδα προχωρά μονομερώς στην αναστολή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», διέψευσε με γραπτή της δήλωση που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ των Σκοπίων, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

 Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα, από τη σύναψη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το 1995, εφαρμόζει με καλή πίστη τη συμφωνία αυτή και ποτέ δεν έχει εκφράσει καμία πρόθεση για να την αναστείλει.

«Ωστόσο», σημειώνει, «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ποτέ δεν αποδέχθηκε την Ενδιάμεση Συμφωνία ως μία συμφωνία που επιβάλλει παράλληλες και αμοιβαίες
υποχρεώσεις και για τα δύο μέρη».

Στη συνέχεια η κ. Παπαδοπούλου καταλογίζει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι ότι ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, έχει επιδοθεί «σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική εχθρότητας και αλυτρωτισμού κατά της Ελλάδας, συνεχίζοντας τον σφετερισμό των ελληνικών ιστορικών συμβόλων, όπως τη χρήση του ήλιου της Βεργίνας, και δημιουργώντας αμφιβολίες για την πραγματικό εδαφικό status quo του Νότου των Βαλκανίων» .

Αφού σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια πολλά διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις αρχές της ΠΓΔΜ, υποδεικνύοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες παραβιάζουν κατάφωρα το πνεύμα και το γράμμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και υπονομεύουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η κ. Παπαδοπούλου υπενθυμίζει πως στα διαβήματα αυτά, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές βλέψεις και αξιώσεις της και να απόσχει από παράνομες δραστηριότητες κατά της Ελλάδας, καθώς και να συμμετάσχει με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

 «Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ», όμως, καταλήγει, «έχει αγνοήσει αυτές τις εκκλήσεις και αντί να επικεντρώνεται με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επιδίδεται σε μια προσπάθεια για να δυσφημίσει την Ελλάδα και να αποτρέψει την προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας από την επίλυση της διαφοράς για το όνομα , παρά το γεγονός ότι η συνέχιση της εκκρεμότητας αυτής υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ των Σκοπίων, όπως ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Kanal 5» σχολιάζουν με νόημα το γεγονός ότι «η ελληνική διπλωματία, στην ανακοίνωση αυτή, δεν κάνει καμία αναφορά στο γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην ετυμηγορία του, απέρριψε όλες τις κατηγορίες που αναφέρονται στην ανακοίνωση, διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και πως η "Μακεδονία" δεν παρέβη κανένα σημείο της Συμφωνίας».

 Επίσης η εφημερίδα «Ντνέβνικ» (Dnevnik) γράφει ότι διπλωματικές πηγές της ΠΓΔΜ σχολιάζουν πως η πρέσβης της Ελλάδας θα έπρεπε ίσως να αποστείλει την επιστολή αυτή διαμαρτυρίας στο Δικαστήριο της Χάγης και όχι στα ΜΜΕ των Σκοπίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: