www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

«Αναγκαία» η σταθερή παρουσία ΕΛ.ΑΣ. γύρω από Νομική-πρώην ΑΣΟΕΕ


Την ανάγκη σταθερής παρουσίας ειδικών σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) πλησίον της Νομικής Σχολής και του Οικονομικού Πανεπιστημίου επισημαίνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο δήμος της Αθήνας και καταγγέλλει κατάχρηση της προστασίας του ασύλου.

Στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του δήμου Αθηναίων Θεόδωρου Λιβάνιο και διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, προς το υπουργείο Εσωτερικών, περιγράφονται συνθήκες ανομίας στις περιοχές γύρω από τη Νομική Σχολή και την πρώην ΑΣΟΕΕ, με επιθέσεις κατά στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας στους επιχειρούμενους
ελέγχους από οργανωμένες ομάδες, άσχετων με το πανεπιστήμιο ατόμων ή και φοιτητές.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται, παρά τις εξειδικευμένες εξορμήσεις από τη δημοτική αστυνομία και από μικτές ομάδες ελέγχου με την Ελληνική Αστυνομία το παράνομο εμπόριο περιορίστηκε μεν αισθητά στα Προπύλαια και στη Νομική Σχολή, αλλά δεν εξαλείφθηκε. Ιδίως στις οδούς Μασσαλίας και Ακαδημίας που γειτνιάζουν με τη Νομική Σχολή, καθώς και στην οδό Πατησίων που βρίσκεται το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το πρόβλημα είναι έντονο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «δημιουργεί εικόνα ανομίας για το κέντρο της πρωτεύουσας», καθώς «οργανωμένες ομάδες άσχετων με το πανεπιστήμιο ατόμων ή και φοιτητών εμποδίζουν βιαίως τις επιχειρήσεις των κλιμακίων της Δημοτικής Αστυνομίας και παρέχουν προστασία στους παράνομους εμπόρους, χρησιμοποιώντας καταχρηστικά την προστασία του ασύλου».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «εκμεταλλευόμενα την παρουσία αλλοδαπών υπαίθριων μικροπωλητών, παρεισφρέουν επίσης άτομα, εκδηλώνοντας ποινικά κολάσιμες παραβατικές συμπεριφορές, όπως είναι η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, οι επιθέσεις σε περαστικούς και οι κλοπές» δεδομένου του ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που στα κατασχεμένα προϊόντα βρέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών».

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του γενικού γραμματέα του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία «όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στα σημεία αυτά ενοχλούνται από την εκεί αστυνόμευση, επιδεικνύοντας συστηματική επιθετική συμπεριφορά, εξυβρίζοντας λόγω ή έργω τους δημοτικούς αστυνομικούς, λαμβανομένου υπόψη ότι οι τελευταίοι δεν φέρουν ούτε καν αμυντικό εξοπλισμό».

Η κατάσταση που επικρατεί, οδηγεί στην αδυναμία από μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας να διενεργεί καθημερινούς συστηματικούς ελέγχους του παρεμπορίου και κατ' επέκταση σε ποιοτική υποβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών, αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σταθερής παρουσίας ειδικών σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) πλησίον των ανωτέρω σημείων, προς άμεση συνδρομή των υπαλλήλων σε περίπτωση που δεχτούν ανάλογες επιθέσεις».

Εντυπωσιακό εξάλλου είναι το στοιχείο ότι σε μία μόνο ημέρα, την 18.01.2012, κατά τη συντονισμένη ενέργεια της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ, σε αποθήκη πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου, παρουσία εισαγγελέα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 4.705 απομιμητικά προϊόντα, που προορίζονταν για διάθεση στην αγορά. Οι διαστάσεις του προβλήματος αναδεικνύονται και από στοιχεία που παρατίθενται στο έγγραφο του κ. Λιβάνιου, τα οποία δείχνουν ότι σε όλο το 2011 έγιναν 21.540 κατασχέσεις που αντιστοιχούν σε 897.924 προϊόντα παράνομης πώλησης. Από τις αναφερόμενες κατασχέσεις, οι 10.336 που αντιστοιχούν σε 789.333 προϊόντα παράνομης πώλησης έγιναν στο Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: