www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γερά «ποτήρια» οι Ευρωπαίοι


Στην Ευρώπη καταναλώνεται το περισσότερο αλκοόλ συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη, φτάνοντας τα 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ τον χρόνο ή σχεδόν τρία ποτήρια κρασί ημερησίως. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια κατανάλωση σε σχέση με το μέσο παγκόσμιο επίπεδο.

 Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης από περιοχή σε περιοχή, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Έτσι λοιπόν οι μεγαλύτεροι... πότες καταγράφονται στην κεντρική-ανατολική και ανατολική Ευρώπη με κατανάλωση 14,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα τον χρόνο σε σύγκριση με 12,4 λίτρα στην κεντρική-δυτική και δυτική Ευρώπη, 11,2 λίτρα στη νότια Ευρώπη και 10,4 λίτρα στις
σκανδιναβικές χώρες.

 Στην έκθεση επίσης καταγράφονται οι δείκτες της αποκαλούμενης επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ, όπως το να πίνει κάποιος εκτός γευμάτων, σε δημόσιους χώρους ή να μεθάει.

 Σε αυτό το πλαίσιο, οι σκανδιναβικές χώρες «σκοράρουν» 2,8 στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ - με κλίμακα το 1 ως λιγότερο επιβλαβές και το 5 ως περισσότερο - ενώ η κεντρική-ανατολική και η ανατολική Ευρώπη «σκοράρει» λίγο πιο πάνω από το 2,9. Η κεντρική-δυτική και η δυτική Ευρώπη αλλά και η νότια Ευρώπη κατέγραψαν σκορ στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ 1,5 και 1,1 αντίστοιχα.

 Η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες από 40 ασθένειες και διαταραχές που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως η εξάρτηση από το αλκοόλ, η κίρρωση του ήπατος, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η δηλητηρίαση και το Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού.

 Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το αλκοόλ θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας, όπως τραυματισμοί και θάνατοι από τροχαία καθώς και ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

 Η έκθεση διαπίστωσε τέλος ότι στην Ε.Ε. σχεδόν το 12% όλων των θανάτων το 2004 μεταξύ ανθρώπων ηλικίας 15 με 64 αποδίδονται στο αλκοόλ ενώ ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 3% των θανάτων οφειλόταν στην κατανάλωση αλκοόλ από τρίτα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: