www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

΄Aρωμα από παιχνίδια που δεν υπάρχουν πια


Την έκθεση «30 Xρόνια "Mοντέρνα" Παιδικά Παιχνίδια» του συλλέκτη Γιάννη Γιαννακάκη - Σεϊτανίδη φιλοξενεί από σήμερα έως και τις 18 Μαρτίου το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Οι χώροι του Ιδρύματος θα γεμίσουν με τα παιχνίδια που κάποιοι από εμάς, οι γονείς μας αλλά και οι παππούδες μας είχαν την ευκαιρία ή την τύχη να κρατήσουν στα χέρια τους και να παίξουν άλλοτε μόνοι τους κι άλλοτε παρέα με τους φίλους, στην αυλή ή τη γειτονιά. Η έκθεση περιλαμβάνει 170 συλλεκτικά παιχνίδια. Πρόκειται για αυτοκίνητα κάθε είδους, πολλά από τα οποία λειτουργούν ακόμα και σήμερα, από αγωνιστικά, φόρμουλες και
σακαράκες έως και τα αυτοκίνητα του James Bond, τα αστυνομικά της εποχής, ακόμη και επαγγελματικά. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, τρένα και μοτοσικλέτες, πλοία και διαστημόπλοια, αρκουδάκια και κλόουν, ζώα και κούκλες, μουσικά μαϊμουδάκια ακόμη και ανθρώπινους χαρακτήρες και επαγγέλματα.

Τα «μοντέρνα» παιχνίδια του συλλέκτη Γιάννη Γιαννακάκη - Σεϊτανίδη μπήκαν σε πολλά σπίτια της προπολεμικής και μεταπολεμικής ιστορίας. Τότε αποτελούσαν το όνειρο κάθε παιδιού, και σήμερα, πολλές δεκαετίες αργότερα, αφήνουν στις μνήμες των ενηλίκων το άρωμα μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Πρόκειται για παιχνίδια από καλά υλικά, που κατασκευάστηκαν είτε σε οικοτεχνίες λίγο πριν τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στις βιομηχανίες που τις αντικατέστησαν αμέσως μετά. Κύριες χώρες κατασκευής τους άλλοτε η Γερμανία και η Γαλλία κι άλλοτε οι ΗΠΑ κι η Ιαπωνία. ʼλλα από αυτά είναι κουρδιστά, άλλα ηλεκτρικά (μπαταρίας) κι άλλα μηχανικά ή και μαγνητικά. Βασικό χαρακτηριστικό όλων τους είναι η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και η προσοχή στη λεπτομέρεια, στοιχεία που απηχούν τον σεβασμό προς τον τελικό καταναλωτή: τα παιδιά όλου του κόσμου. Γι' αυτό και τα παιχνίδια αυτά αγαπήθηκαν κι επιτέλεσαν το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Βοήθησαν τους ιδιοκτήτες τους να μεγαλώσουν!

Πολλά από αυτά είναι σπάνια, ενώ ορισμένα πολύ σπάνια, με ιδιαίτερη αξία στην διεθνή αγορά. Κι όμως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γιαννακάκης - Σεϊτανίδης: «η μεγαλύτερη αξία τους βρίσκεται στη χαρά που προσφέρουν απλόχερα σε όλους, μικρούς και μεγάλους».

Για τις ανάγκες της έκθεσης, δημιουργήθηκε ειδικό βίντεο, στο οποίο παρουσιάζονται πολλά από τα παιχνίδια. Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία να δούμε την κίνηση και να ακούσουμε τον ήχο πολλών παιχνιδιών, στοιχεία αναπόσπαστα της «προσωπικότητάς» τους.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 έως 18 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11:00-20:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: