www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στα 490 εκατ. ευρώ το έλλειμμα προϋπολογισμού τον Ιανουάριο


Στα 490 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τον Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA σε σχέση με τον οποίο διαμορφώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι τόσο κάθε έτους όσο και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.872 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και ήταν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, απολύτως συμβατό με το
στόχο των 4.795 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Η υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και στη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης (περίπου κατά -9,3% σε ετήσια βάση σε πραγματικές τιμές).

Εντούτοις, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του Ιανουαρίου ανήλθαν στα 5.362 εκατ. ευρώ, απόδοση που ήταν εντός των νέων στόχων του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012 αλλά αυξημένη κατά 395 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011. Οι κύριοι λόγοι της αύξησης σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 είναι η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 410 εκατ. ευρώ και των μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία για τακτοποίηση παλαιότερων οφειλών κατά 180 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η αύξηση των πρωτογενών δαπανών αντανακλά την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 674 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές. «Η εν λόγω αύξηση υπερκάλυψε τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των πρωτογενών δαπανών κατά 261 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 που προέκυψε μετά τον εξορθολισμό της καταναλωτικής και μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι για την αντιμετώπιση της απόκλισης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρεμβάσεις οι οποίες θα περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2012 και τις συμπεριέλαβε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2012.

«Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, το μηνιαίο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει στο εξής ετήσιες εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που θα επικαιροποιούνται μέσα στο έτος ανάλογα με τις μεταβολές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική επίπτωση που επιφέρουν αλλαγές της οικονομικής πολιτικής», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: