www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Απλήρωτοι έως και πέντε μήνες πάνω από 400.000 εργαζόμενοι



Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές και περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση μέχρι και πέντε μήνες.

 Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, σημαντικά προβλήματα εμφανίζονται και στην καταβολή εισφορών. Ενδεικτικό είναι ότι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τους 807.870 ασφαλισμένους οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Αντίστοιχα, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό των
συνεπών ασφαλισμένων αντιπροσωπεύει το 62% του συνόλου.

 Όπως προκύπτει παράλληλα από τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται στο ποσό των 11 δισ. ευρώ, ενώ στους 800.000 ανέρχονται τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν εισφορές.

 «Όχι» σε νέα μείωση μισθών-συντάξεων

 Ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε κατηγορηματικά ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες, πρόσθεσε όμως ότι για να μην απαιτηθούν στο μέλλον νέα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

 Οσον αφορά στην αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους που είχαν επενδυθεί σε τίτλους του Δημοσίου, επανέλαβε ότι θα ενεργοποιηθεί διάταξη νόμου που προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο υπό σύσταση Ταμείο Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος.

 Στο «μικροσκόπιο» επιδόματα και παροχές 

Στο μεταξύ, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία επανεξετάζονται στο σύνολό τους σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

 Σύμφωνα συγκεκριμένα με τον κ. Κουτρουμάνη, από τους 250.000 δικαιούχους επιδομάτων θα διαγραφούν σε πρώτη φάση 40.000 οι οποίοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν, ενώ ο αριθμός όσων λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούται, αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου.

 Στην προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά το σύστημα της καταβολής παροχών και επιδομάτων μέσω τραπεζών σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΙΚΑ Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ εντοπίστηκαν 40.000 συντάξεις «μαϊμού», οι οποίες και διακόπηκαν, που κόστιζαν στο ασφαλιστικό σύστημα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας το ασφαλιστικό σύστημα έχει χάσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ από επιδόματα και συντάξεις που καταβλήθηκαν παράνομα. Για τις περιπτώσεις αυτές, ξεκαθάρισε ο υπουργός, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις θα αναζητηθούν αναδρομικά όλα τα ποσά που έχουν εισπραχθεί παράνομα.

 Από τον επανέλεγχο επιδομάτων, συντάξεων και παροχών εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,5 δισ. αφορά παράνομες συντάξεις, ενώ 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να αναπληρώσει μέρος των απωλειών που προκαλεί στο ασφαλιστικό σύστημα η ύφεση ύψους 11 δισ. ευρώ, με μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η καθιέρωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας από την 1η Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2002 έως το 2012, ανήλθε στα 154,5 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 42,7 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τη διετία 2013- 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια: