www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Γ. Μανιάτης: Στο επόμενο τρίμηνο θα εισπραχθεί 1 εκατ. ευρώ


Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο 1 εκατομμύριο ευρώ από τις έρευνες υδρογονανθράκων, όπως είπε από το βήμα του Economist ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

 Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο το δημόσιο θα έχει εισπράξει 1 εκατ. ευρώ από την πώληση του πακέτου δεδομένων, το οποίο δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος για τους υδρογονάνθρακες στα 3 οικόπεδα στον Πατραϊκό, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο.

 Ο ίδιος χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο σε βάθος 15ετίας η Ελλάδα να μπορεί να καλύπτει με τους
εγχώριους υδρογονάνθρακες έως και το 30% των ενεργειακών της αναγκών, δηλαδή έως και το 30% των ετήσιων εξόδων της (10-12 δισ. ευρώ) για εισαγωγές πετρελαιοειδών.

 Ο κ. Μανιάτης διεμήνυσε ότι, μέσα από ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, η Ελλάδα θα είναι αξιόπιστη και σταθερή απέναντι στους επενδυτές, οι οποίοι θα ενδιαφερθούν για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Πρότεινε δε τα όποια έσοδα από την άντληση πετρελαίου να μην χορηγούνται στον ελληνικό προϋπολογισμό αλλά σε ένα ταμείο αλληλεγγύης γενεών.

Πάντως, ο ίδιος ανέδειξε την εξοικονόμηση ενέργειας ως το πιο σημαντικό «ενεργειακό κοίτασμα» για την Ελλάδα, το οποίο ανάμεσα σε άλλα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι συνιστούν «το μέλλον του πλανήτη» και μία «μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: