www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μέσω TAXISnet οι εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ


Αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet θα πρέπει να υποβληθούν οι εμπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ.


Η προθεσμία για τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ λήγει στις 10 Απριλίου, ενώ για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας εκπνέει στις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή εάν αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έληξαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Από την άλλη πλευρά, εάν αφορούν σε διαχειριστικές περιόδους με λήξη από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά οι εν λόγω δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, ενώ από την 1η Απριλίου 2012 οι συγκεκριμένες δηλώσεις
υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Με βάση την ίδια απόφαση (ΠΟΛ. 1045/23.2.2012), που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012, προβλέπεται ότι ειδικά για διαχειριστική περίοδο που έληξε από 1.1.2011 μέχρι και 31.12.2011 η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα στις ανωτέρω προθεσμίες υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει υποβληθεί μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου. Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ μέχρι σήμερα, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μεταγενέστερα υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Κατά παρέκκλιση, πάντως, η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ στις εξής περιπτώσεις:
α) Ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.
β) Η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στο φόρο.
γ) Στην περίπτωση των υποκειμένων που υπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης και εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο ΤΑΧΙS για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων των υποκειμένων αυτών.
δ) Σε περίπτωση κατά την οποία διενεργήθηκε προσωρινός έλεγχος για φορολογική περίοδο και εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο ΤΑΧΙS σχετικά με την υποχρέωση του υποκείμενου για υποβολή της περιοδικής δήλωσης τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο.
ε) Επειτα από έγκριση του προϊσταμένου ΔΟΥ για υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο.
στ) Η δήλωση υποβάλλεται μέσω του TAXISnet και δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί πριν από την ημερομηνία πληρωμής του χρεωστικού υπολοίπου αυτής μέσω των τραπεζών.
ζ) Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του TAXISnet να κάνει αποδεκτή την υποβολή των δηλώσεων.
η) Εμπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης κατά παράταση της προθεσμίας υποβολής της λόγω τοπικής αργίας κ.λπ.
θ) Απόρριψης της εκκαθαριστικής δήλωσης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά λόγω λανθασμένης απόδοσης του χρεωστικού υπολοίπου και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται στο Δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων πρόσθετων φόρων. Σε αντίθετη περίπτωση η εκκαθαριστική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: