www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Καθηγητής Harvard: Θέμα ημερών η χρεοκοπία της Ελλάδας

Άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδος προβλέπει ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Harvard, Νηλ Φέργκιουσον (Niall Ferguson), ο οποίος θεωρεί πως στην Ευρώπη θα συμβεί ένα αντίστοιχο γεγονός με αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με την Lehman Brothers.


Όπως υποστηρίζει ο Φέργκιουσον, η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι πολύ άσχημη αλλά τα πράγματα στην Ευρωζώνη είναι ακόμη χειρότερα και δεν διστάζει να
κατηγορήσει ανοιχτά την Γερμανία και την Γερμανίδα Καγκελάριο, προσωπικά, γι’ αυτή την εξέλιξη.

«Το μόνο που προσφέρει (η Α. Μέρκελ) είναι λιτότητα, λιτότητα κι άλλη λιτότητα. Κι αυτό απλά δεν αποδίδει. Γι’ αυτό η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι χειρότερη απ’ ότι ήταν 12 μήνες πριν» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Business Insider, ο κ. Ferguson. Κατηγορεί, μάλιστα, τη Γερμανία πως ενώ ζητά δημοσιονομική πειθαρχία από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, στο εσωτερικό της Γερμανίας συμβαίνει αυτό ακριβώς που αρνείται το Βερολίνο να εφαρμόσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «τα χρήματα των πλούσιων Βαυαρών ρέουν προς τα φτωχά ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια».

Προειδοποιεί πως «ό,τι συμβεί στην Ελλάδα, κατά λογική ακολουθία θα συμβεί και για την Πορτογαλία» ενώ εκτιμά ότι εάν η κρίση μεταδοθεί σε Ιταλία και Ισπανία «αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: