www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΗ: Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια


Και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ήδη, από το β΄ τρίμηνο του έτους προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σε αυτό αναφέρεται, ότι «υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές (2ο τρίμηνο 2012).

Η κυβέρνηση καταργεί τα νόμιμα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών (2ο τρίμηνο 2013)». Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι, μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, θα επιβληθεί νέα αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ούτως ώστε, έως τον Ιούνιο του 2013, να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής αγοράς, - δηλαδή, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση) θα διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά.

Θα υπάρχει εξαίρεση μόνο για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Υπενθυμίζεται, ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στη μέση τάση (πολυκαταστήματα, κτήρια γραφείων, νοσοκομεία,
βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αγρότες) διαμορφώνονται ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου 2012. Η υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανικές μονάδες) έχει απελευθερωθεί από το 2008.

Πολύ πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωνε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ εφέτος», σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης νέας αναπροσαρμογής των τιμών, ενώ, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης στα τιμολόγια, από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Υποστήριζε, δε, ότι αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει η κυβέρνηση δεδομένου, ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη προτείνει οι αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ να γίνονται ανά 6μηνο, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις αυξήσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012, που ουσιαστικά ξεπερνούν το 14%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: