www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τι να κάνω όταν πονάει ο λαιμός μου;

Μια βόλτα έξω και αμέσως θα διαπιστώσουμε ότι αυτές τις μέρες, με το κρύο και την υγρασία, ο περισσότερος κόσμος έχει κρυώσει. Το κοινό κρυολόγημα «χτυπά» στον λαιμό και τη μύτη. Δεν μπορούμε να καταπιούμε, νιώθουμε τον λαιμό μας γδαρμένο, και ξηρό, βήχουμε, η μύτη μας τρέχει και κάποιες φορές ανεβάζουμε και πυρετό.


Στις περισσότερες περιπτώσεις το κρυολόγημα ( η ιογενής φαρυγγίτιδα) είναι υπεύθυνη για αυτά που νιώθουμε όταν μας πονά ο λαιμός και με μια «χαλαρή» φαρμακευτική αγωγή σε λίγες μόνο ημέρες τα συμπτώματα υποχωρούν και αποτελούν παρελθόν. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν όταν πονάει ή μας ενοχλεί ο λαιμός και δυσκολευόμαστε να καταπιούμε;

Πρώτα από όλα να ενημερώσουμε τον γιατρό μας. Εάν του πούμε πόσο πονάμε και του περιγράψουμε την ένταση του πονόλαιμου, το πιθανότερο είναι να κρίνει και να μας δώσει για ήπιο πόνο ένα απλό αναλγητικό (πχ ασπιρίνη) και για εντονότερο πόνο θα μας χορηγήσει
αντιφλεγμονώδη. Για το γδάρσιμο που μας ταλαιπωρεί θα μας χορηγήσει κάποιο αντισταμινικό σκεύασμα.

Επίσης καλό θα είναι να κάνουμε γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό διάλυμα που θα «σκοτώσει» τα μικρόβια στην περιοχή του στόματος και του λαιμού. Παλαιότερα συμβούλευαν πλύσεις με αλατόνερο ή νερό και σόδα που έχουν και αυτά αντισηπτική δράση αλλά βοηθούν στο να ξεπρηστεί ένας πρησμένος λαιμός.

Καραμέλες και παστίλιες δεν έχουν κάποια θεραπευτική δράση, αλλά βοηθούν το λαιμό να «μαλακώσει» και κατά συνέπεια μας ανακουφίζουν για λίγο από τον πόνο. Υπάρχουν μάλιστα και παστίλιες με λιδοκαίνη που λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό και μας ανακουφίζουν για περισσότερη ώρα.

Ζεστά ροφήματα
Εκτός από την αντισηπτική δράση που έχουν (πχ τσάι, ή φασκόμηλο, ή χαμομήλι) τα ζεστά αφεψήματα ενυδατώνουν την περιοχή του λαιμού, προκαλούν υπεραιμία και κατά συνέπεια λειτουργούν σαν …αναλγητικά αφού περιορίζουν τον πόνο. Μπορούμε λοιπόν να πιούμε ένα ζεστό ποτήρι γάλακτος και μέσα να βάλουμε μέλι. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε να πίνουμε πορτοκαλάδες (φρέσκο στυμμένο χυμό), αφού η βιταμίνη C είναι ένας απίστευτος σύμμαχος κατά του κρυολογήματος και ενισχύεται και η άμυνα του οργανισμού.

Σημαντικός, αλλά σε δεύτερο πλάνο, είναι ο τρόπος που κοιμόμαστε, τρώμε και ντυνόμαστε. Όταν έχουμε κρυώσει πρέπει να αναπαυόμαστε καλά, να ξεκουράζεται ο ταλαιπωρημένος οργανισμός μας, να τρώμε υγιεινά και όταν βγαίνουμε έξω να καλύπτουμε καλά τον θώρακα και το λαιμό μας. Ειδικά αυτές τις μέρες που κάνει κρύο.

Υπάρχουν και πράγματα σημαντικά που δεν πρέπει να κάνουμε. Το πρώτο είναι να τρώμε κρύα πιάτα ή φαγητά που θα ερεθίσουν την περιοχή του λαιμού, όπως πικάντικα φαγητά. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους γιατί εάν έχουμε μια ίωση μπορεί να τους κολλήσουμε ευκολότερα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνουμε τον ιατρό μας και όταν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν πρέπει να μας εξετάσει. Μπορεί για παράδειγμα να διαγνώσει πύον στις αμυγδαλές και να πρέπει να μας χορηγήσει συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: