www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ενοίκια, δίδακτρα, ΙΧ και κότερα ξεσκονίζει η εφορία

Τέσσερις διασταυρώσεις των δεδομένων που ανέγραψαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 πρόκειται να πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για διασταυρώσεις που αφορούν τόσο στα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι όσο και στις τεκμαρτές τους δαπάνες. Η εκκαθάριση και η αποστολή των φορολογικών δηλώσεων του 2011 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις.

Αυτές θα αφορούν:

1. Στα εισοδήματα από ενοίκια που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για μια από τις πρώτες διασταυρώσεις που έγιναν όταν δημιουργήθηκε το taxis στα μέσα της δεκαετίας του ʼ90. Η
συγκεκριμένη διασταύρωση αύξηση σημαντικά το βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης των ιδιοκτητών όσον αφορά στη δήλωση των εισοδημάτων τους από μισθώματα. Η διασταύρωση γίνεται μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες και της δαπάνης ενοικίων που δηλώνουν οι ενοικιαστές (για να δοθεί η σχετική έκπτωση φόρου στους ενοικιαστές είναι απαραίτητη η αναγραφή του ΑΦΜ του ιδιοκτήτη στη φορολογική δήλωση).

2. Στο εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα που αποκτούν μισθωτοί και φορολογούμενοι που δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Πρόκειται για τη λεγόμενη έκδοση απόδειξης δαπάνης από την επιχείρηση ή δημόσια υπηρεσία για ετήσιο συνολικό ποσό έως και 5.000 ευρώ. Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση τα προηγούμενα δυο χρόνια βγήκαν λαβράκια καθώς εντοπίσθηκαν χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν δήλωναν το σχετικό εισόδημα.

3. Στα τεκμήρια ΙΧ και σκαφών αναψυχής. Η διασταύρωση έχει σαν στόχο να εντοπισθούν φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ το 2010 απέκτησαν ΙΧ ή σκάφος αναψυχής δεν δήλωσαν τη σχετική δαπάνη στη φορολογική τους δήλωση. Επίσης από την ίδια διασταύρωση θα εντοπισθούν και φορολογούμενοι που διαθέτουν ΙΧ ή σκάφος και δεν το δήλωσαν προκειμένου να αποφύγουν το τσουχτερό τεκμήριο διαβίωσης.

4. Στα τεκμήρια διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων. Ήδη σε πιλοτική βάση η ΓΓΠΣ έχει ζητήσει τις λίστες με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) των γονέων και κηδεμόνων μεγάλων ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας προκειμένου να τα διασταυρώσει στη συνέχεια με τις δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: