www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

΄Ερχονται τρεις συν ένας λογαριασμοί ακινήτων


Στην αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ και στη βαριά φορολογία των ακινήτων που απέδωσε πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ «ποντάρει» η τρόικα για να επιτύχει την αύξηση των φορολογικών εσόδων σε μια χρονιά ύφεσης της οικονομίας.
Η πρόταση για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μπαίνει προς το παρόν στο συρτάρι, αλλά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και το Taxis προετοιμάζουν την αποστολή των λογαριασμών με τους φόρους στα ακίνητα που δεν εισέπραξαν από το 2009 ως σήμερα. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα σταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά για τους εξής φόρους:
1. ETAK 2009: Θα γίνει εκκαθάριση σε 1 εκατομμύριο έντυπα Ε9 που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο συνολικός αριθμός των εκκαθαριστικών που θα σταλούν θα φθάσει τις 200.000 και το συνολικό ποσό πληρωμής θα φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό πληρωμής να φθάνει τα 250 ευρώ
2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010: Θα σταλούν 170.000 εκκαθαριστικά και το συνολικό ποσό φόρου θα ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα είναι 2.350 ευρώ.
3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011: Θα σταλούν 600.000 εκκαθαριστικά και το συνολικό ποσό φόρου θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ με μέσο ποσό πληρωμής τα 1.000 ευρώ.
4. Ετήσιο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών: Θα σταλούν 5,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά με συνολικό ποσό φόρου 2,3 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος θα είναι 400 ευρώ. Το τέλος θα σταλεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιό είναι αλήθεια το όφελος των ιδιοκτητών, μετά απ' όλη αυτή τη φορολογία;
Γιατί να θέλει κάποιος να νοικιάσει το ακίνητό του όταν όπως είναι τα πράγματα τα 8 από τα 12ενοίκια που εισπράττει μέχρι σήμερα, χωρίς τα νέα αυτά μέτρα, το χρόνο τα παίρνει το κράτος;
Μείωση ενοικίου: Και να θέλει κάποιος να κάνει μείωση ενοικίου δεν μπορεί, δεν γίνεται, γιατί τότε θα βάλει και από την τσέπη του.
Αν υπολογίσει κανείς ότι σε όλα τα νοικιασμένα κτίρια κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν φθορές είτε από συνήθη χρήση ή τις περισσότερες φορές μεγαλύτερες και σοβαρότερες ποιο το όφελος;
Δεν μιλάω βέβαια για την περίπτωση που ο εκάστοτε ενοικιαστής σταματήσει να πληρώνει. Τότε είναι για κλάματα.
Μέχρι να τον εξώσεις και άσχετα αν δεν έχεις εισπράξει τα ενοίκια, πρέπει να τα δηλώσεις και να τα πληρώσεις στην εφορία και μετά να τα διεκδικήσεις δικαστικά, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα πάρεις κάποτε και φυσικά μετά από 3 χρόνια περίπου αν δεν έχεις ανανεώσει το συμβόλαιο ή μετά από 4 - 5 μήνες αν είναι σε ισχύ καταβάλλοντας ένα σημαντικότατο ποσό σε δικηγόρους και δικαστικά.
Αν πάλι τα παραχωρήσεις στο δημόσιο για να γλιτώσεις τη φορολογία, τότε τα ξεχνάς εντελώς. Κάνεις δωρεά στο Δημόσιο χωρίς κανένα όφελος.
Αποτέλεσμα: Η τα κλείνουμε όλοι και δεν νοικιάζουμε σε κανέναν (δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα) ή όλες αυτές οι φορολογίες θα βαρύνουν τους ενοικιαστές.
Άλλη λύση δεν υπάρχει...