www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πόσα χάνουν οι ιδιοκτήτες με τις νέες αλλαγές

Μπορεί το γεγονός ότι τα ενοίκια εξετάζεται να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20% να ελαφρύνει σημαντικά όσους έχουν και άλλες πηγές εσόδων και φορολογούνται με συντελεστή άνω του 20%, θα πλήξει όμως σημαντικά για ακόμη μια φορά όσους βρίσκονται στη βάση των εισοδημάτων της φορολογικής πυραμίδας.

Δηλαδή όσοι έχουν ένα σπίτι το οποίο νοικιάζουν σε τρίτους και αυτό είναι το μοναδικό τους εισόδημα αναμένεται να πληρώσουν πολύ υψηλότερο φόρο.

Δείτε γιατί:

Έστω ότι φορολογούμενος (π.χ. μία χήρα) έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών
στη Γλυφάδα από το οποίο εισπράττει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα δηλαδή 12.000 ευρώ το χρόνο. Και έστω ότι δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Με το υφιστάμενο καθεστώς (φόρος στην κλίμακα) θα φορολογηθεί για τα 7.000 ευρώ που είναι και η διαφορά μεταξύ του αφορολόγητου και των ετήσιο εισοδημάτων. Με δεδομένο ότι η συντελεστής σε αυτό το κλιμάκιο είναι 10% πληρώνει φόρο 700 ευρώ.

Εάν όμως ισχύσει το νέο μέτρο που προβλέπει φορολόγηση 20% από το πρώτο ευρώ τότε θα κληθεί να πληρώσει 2.400 ευρώ φόρο.

Δηλαδή η φορολογική της επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 242%. Στην ουσία η εκμίσθωση του διαμερίσματος καθίσταται ασύμφορη αφού θα πρέπει να πληρώνει 2,5 ενοίκια το χρόνο στην εφορία.

Μόνο για το εισόδημα που έχει από ενοίκια χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη φορολόγηση για ιδιοκτησία του ακινήτου (χαράτσι ΔΕΗ, φόρος ακίνητης περιουσίας, τέλος ακίνητης περιουσίας) η οποία θα αυξηθεί κατακόρυφα και από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Αντίθετα όπως είπαμε εξαρχής όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα με αποτέλεσμα τα έσοδα τους από ενοίκια να φορολογούνται με 40% θα βάλουν χρήματα στη τσέπη αφού ο φόρος θα υποχωρήσει στο μισό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: