www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Νέες ρυθμίσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων


«Εφεση» σε τριμελή επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα μπορούν να ασκούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εάν ο προϊστάμενος της ΔΟΥ απορρίψει το αίτημά τους για εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων, επικαλούμενοι αδυναμία καταβολής, αλλά και το αίτημά τους για μη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, προβλέπεται ότι για τις περιπτώσεις που ζητείται η αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος ο προϊστάμενος της ΔΟΥ θα εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα και εφόσον η πράξη είναι θετική εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών την αναστολή διακοπής του
ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν η εισήγηση του εφόρου είναι απορριπτική, κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών, η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων αποστέλλουν κατάσταση στη ΓΓΠΣ και μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι εφορίες μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης την απαλλαγή από το ειδικό τέλος ακινήτων του 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από 7 δωμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: