www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Σε επιφυλακή οι αρχές στον Έβρο


Σε αυξημένη επιφυλακή είναι οι αρχές για τον κίνδυνο πλημμυρών στις παρέβριες περιοχές. Στον οικισμό Ορμενίου πλημμύρισαν συνολικά 80 σπίτια και απεγκλωβίστηκαν συνολικά 27 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών τους. Ταυτόχρονα, άρχισε και η πρώτη καταγραφή των ζημιών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται κλιμάκια της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, του στρατού και της αστυνομίας, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες, για το κίνδυνο νέων πλημμυρών, κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα του ακριτικού νομού.

Το πρωί οι αρμόδιες υπηρεσίες άνοιξαν το θυρόφραγμα και πλημμύρισαν ελεγχόμενα περίπου 8.000 στρέμματα καλλιέργειες. Μικροεπεμβάσεις ενίσχυσης και ανύψωσης των αναχωμάτων για την αποφυγή υπερχείλισης γίνονται νοτιότερα και στις περιοχές Λαβάρων, Σουφλίου και Λαγυνών, ενώ
εξετάζεται και το ενδεχόμενο τεχνητής εκτόνωσης, στο ύψος του Μελισσοκομείου.

Εν τω μεταξύ, ανάχωμα έσπασε στο Πραγγί Διδυμοτείχου, καθώς το ύψος της στάθμης του ποταμού στο Πύθιο είχε φθάσει τα 6,20 μ. με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στη στάθμη του ποταμού Αρδα που έφθασε τα 5.30 μ. με όριο συναγερμού τα 5,20 μέτρα.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., λόγω αυξημένης στάθμης του νερού στον Έβρο, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού Κομοτηνής, στον επαρχιακό δρόμο Παραδήμης - Κρανοβουνίου και στις διαβάσεις των ποταμών Τραύου (περιοχή Ν. Καλλίστης και γέφυρα Γλυκόνερου), Ηφαίστου, Κάλχα, Ποντικόρεμα (μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας), Σκαλώματος, Δοκού, Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού), Γρατίνης, Λοφάριου - Στρύμης και Διώνης - Αετοκορυφής.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ποταμιάς - Μάνδρας, καθώς επίσης στον οδικό άξονα των ελληνοτουρκικών συνόρων (μέσω συνοριακού Σταθμού Καστανέων), καθώς η γέφυρα Αδριανουπόλεως, στο τουρκικό έδαφος, κατακλύστηκε από νερά.

Την ίδια ώρα, στο νομό Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις υπερχείλισαν ποτάμια και ρέματα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές και πεδινές περιοχές σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Χωρίς ρεύμα και σταθερή τηλεφωνία παραμένουν οι κάτοικοι του δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρούνται στα χωριά Νεοχώρι, Καλύβια Πεζούλα, Μορφοβούνι, Κρυονέρι και Πλακωτό του ίδιου νομού, καθώς, και στο χωριό Γλυκομηλιά του δήμου Καλαμπάκας.

Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στο Δήμο Φαρκαδόνας από την υπερχείλιση του Πηνειού και του Ενιπέα ποταμού. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις από την υπερχείλιση των δύο ποταμών πλημμύρισαν 22.000 στρέμματα, εκ των οποίων 3.000 καλλιεργήσιμα με σιτάρι και μηδική ενώ 6.000 στρέμματα είχαν προετοιμαστεί για τη σπορά καλαμποκιού και ζαχαρότευτλων.

Στη Θεσσαλία, κλειστοί παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι Δράκειας - Χανίων, Δολίχης - Λιβαδιού, Κλοκοτού - Προαστίου (ύψος γέφυρας Κλοκοτού), οι εθνικοί δρόμοι Μουζακίου - 'Αρτας (από το 10ο έως το 25ο χλμ., θέση Τύμπανος προς Δυτική Αργιθέα), Μουζακίου - Αν. Αργιθέας (από το 15ο έως 30ό χλμ., θέση Αγ. Νικόλαος), Καρδίτσας - Μητρόπολης και Μητρόπολης - Μορφοβουνίου - Κρυονερίου - Μπελεκομύτη - Καστανιάς - Ραχούλας (37ο έως 42ο χλμ).

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται επίσης για την κίνηση των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Βόρειας Χαλκιδικής, της Πιερίας, του Κιλκίς και Ημαθίας. Το ίδιο ισχύει σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, αλλά και στους ορεινούς δρόμους της Καστοριάς και των Γρεβενών. Με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και οι οδηγοί που κινούνται σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Θεσσαλίας και της Θράκης.

Λόγω έντονης χιονόπτωσης αποκλεισμένα είναι είκοσι δημοτικά διαμερίσματα στο δήμο Πύλης των Τρικάλων, καθώς επίσης έξι ορεινά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Καλαμπάκας.

Στην Πελοπόννησο τέλος, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης από το 28ο έως το 42ο χλμ, ενώ μόνο με χρήση αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στην ορεινή Κορινθία και στην περιοχή του Φαλάνθου Αρκαδίας. Επίσης, με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Καισαρίου - Ασπρόκαμπου, στην ορεινή Κορινθία, λόγω πτώσεως βράχου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί στη Φλώρινα (-8 βαθμοί Κελσίου), την Κοζάνη (-6), την Αλεξανδρούπολη (-4), ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν (-1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: