www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Μέτρα για την προστασία των μουσείων ζητεί ο Σύλλογος Αρχαιολόγων


Μέτρα για την προστασία των μουσείων ζητεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με αφορμή την ένοπλη ληστεία στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος ζητεί άμεση ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης των δημόσιων μουσείων, λήψη άμεσων μέτρων υψίστης ασφαλείας, τόσο των εργαζόμενων όσο και των αρχαίων θησαυρών μας, με όποιο κόστος αυτό απαιτεί και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων.

«Η απίστευτη, για τα ελληνικά δεδομένα, κλοπή στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο της πολύπαθης, μετά τις πυρκαγιές του 2007, Ολυμπίας θα μπορούσε να είναι και αναμενόμενη ως το απότοκο της
αδιέξοδης πολιτικής των μνημονίων, που, μεταξύ άλλων, έχει επιφέρει δραματική συρρίκνωση του φυλακτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα, χωρίς καμία μέριμνα για την πλήρωση πολλών δεκάδων κενών θέσεων αρχαιοφυλάκων, παρά τις διαμαρτυρίες και τις πολλαπλές επισημάνσεις τόσο των προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων, όσο και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Οι αρχαιολόγοι καταδικάζουν το ίδιο το γεγονός, αλλά και το βίαιο τρόπο με τον οποίο έγινε η επίθεση στην αρχαιοφύλακα και στις προθήκες με τα εκθέματα του Μουσείου. Ο
Καλούν παράλληλα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος ασφαλείας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με την ενίσχυση -σε προσωπικό και μέσα- της ασφάλειας και της φύλαξής τους, καθώς και με την επιμόρφωση του φυλακτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων σε αυτούς.

Επιπλέον, ο Σύλλογος εκφράζει τη συμπαράσταση και υποστήριξή του στους αρχαιολόγους και όλο το προσωπικό της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας, που για ακόμα μια φορά, όπως αναφέρει, δοκιμάζεται, αλλά παρά τις αντιξοότητες συνδράμει, ως οφείλει, από την πρώτη στιγμή το έργο των αρμόδιων αρχών για τον άμεσο εντοπισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: