www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας


Ερευνα για τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, διέταξε η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διενεργηθούν τέσσερις προκαταρκτικές: η πρώτη αφορά τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των διαδηλωτών και η δεύτερη τις συνθήκες τραυματισμού του Μανώλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη κατά την προσέλευσή τους στη Βουλή. Η τρίτη προκαταρκτική εξέταση αφορά την καταγγελία του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου Αστυ περί εκβιασμού του από κουκουλοφόρους (σ.σ. είχε καταγγείλει ότι του
ζήτησαν χρήματα για να μην καταστρέψουν τον κινηματογράφο), ενώ η τέταρτη θα γίνει γενικά για τα εκτεταμένα επεισόδια και τους βανδαλισμούς (είτε αφορούν λεηλασίες καταστημάτων είτε πυρπολήσεις κτηρίων και καταστροφές δημόσιας περιουσίας) που για μία ακόμη φορά σημειώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στόχος της πολύπλευρης έρευνας της Εισαγγελίας είναι να εντοπιστούν όλες οι περιπτώσεις όπου σημειώνονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των υπαιτίων.


Επιπρόσθετα, για το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής, διευκρινίστηκε ότι η επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, έφτασε στην Εισαγγελία τη Δευτέρα το πρωί, ενώ την Κυριακή το απόγευμα που είναι κλειστή, ο κ. Πελεγρίνης απέστειλε και φαξ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το πρωί η κ. Ράικου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη, την οποία ανέθεσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Προηγήθηκε ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην οποία σημείωνε ότι τα έγγραφα του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη σχετικά με την κατάληψη της Νομικής απεστάλησαν μία μέρα μετά τα επεισόδια. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πελεγρίνης, κατήγγειλε χθες, μετά τη λήξη της κατάληψης, πως είχε στείλει εγκαίρως έγγραφα στις αρμόδιες αρχές, καλώντας τις να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειας, χωρίς –όπως υποστήριξε- να υπάρξει «καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους ούτε καν επικοινωνία».

Σε δήλωσή του για τα επεισόδια της Κυριακής ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, αφού κατήγγειλε το γεγονός ότι η Νομική Σχολή αποτέλεσε «κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων», κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τις Πρυτανικές Αρχές ότι «παίζουν γαϊτανάκι σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ευθύνες τους», και κάλεσε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος περί ασύλου. Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

«Κάθε ημέρα παραμονής του κ. Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. και καταλογίζει στον υπουργός πως «δεν είχε καν την πρόνοια να ζητήσει την αναβολή κατά μία ημέρα του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού δεσμεύοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις».

«Οι εμπρηστές πρέπει να επικηρυχθούν άμεσα», υπογραμμίζει ο ΛΑ.Ο.Σ., επισημαίνοντας πως «η περαιτέρω ασυλία τους, δίδει λαβές για απεμπόληση ευθυνών από κάποιους που υποστηρίζουν ότι τα αίσχη οφείλονται σε κρατική προβοκάτσια».

Βολές κατά των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για «κάλυψη και την ανοχή σε ορισμένες πρυτανικές αρχές, που αρνούνται την εφαρμογή του νόμου για το άσυλο στα πανεπιστήμια» εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή τα επεισόδια στην Αθήνα.

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αντί να επιρρίπτουν το ένα τις ευθύνες στο άλλο πάνω από την κατεστραμμένη Αθήνα, καλά θα κάνουν έστω και τώρα να αντιληφθούν το κακό που έχουν προκαλέσει με την κάλυψη και την ανοχή τους σε ορισμένες πρυτανικές αρχές, που αρνούνται την εφαρμογή του νόμου για το άσυλο στα πανεπιστήμια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης και κατήγγειλε ότι «η εγκληματική τους αδιαφορία» στις συνεχείς εκκλήσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας «άφησε ελεύθερες τις ομάδες της αλητείας και του τραμπουκισμού να χρησιμοποιήσουν ως κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων τη Νομική σχολή, διαλύοντας το κέντρο της πόλης».

«Αν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο και οι πρυτανικές αρχές να ενημερώνουν την Αστυνομία για τους κατειλημμένους ακαδημαϊκούς χώρους και κτήρια, τα οποία και λειτουργούν ως αποθήκες πολεμοφοδίων, για να συλλάβουν τους υπεύθυνους», κατέληξε ο κ. Ζαφειριάδης.

Για «ακόμη μια επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινωνίας» έκανε λόγο το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

Αμεση απομάκρυνση του Χρήστου Παπουτσή από την κυβέρνηση ζητούν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που υποστηρίζουν ότι η διατήρησή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποτελεί πράξη ανεύθυνη και επικίνδυνη, για την οποία προσωπική ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός,

Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «η χθεσινή εικόνα του κέντρου της Αθήνας αποτελεί το επιστέγασμα της θητείας του κ. Χρήστου Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μιας θητείας που χαρακτηρίστηκε από αναβίωση της βίας και της αυθαιρεσίας σε βάρος του πολίτη, από αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει την ασφάλεια και τις περιουσίες των κατοίκων στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, από αλόγιστες δαπάνες δημόσιου χρήματος για επικοινωνιακού χαρακτήρα έργα, από το διασυρμό της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και από απαράδεκτη καθυστέρηση υλοποίησης νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: