www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας


Στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, από τα μεσάνυχτα (Τετάρτη προς Πέμπτη) το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε «απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την ελληνική επικράτεια, εξαιρουμένων των περιπτώσεων επιβεβαιωμένης διαμετακόμισης σε περίπτωση αδυναμίας τροφοδοσίας της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Είμαστε απόλυτα συντονισμένοι και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον ομαλό εφοδιασμό των πολιτών με φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση.

Εν τω μεταξύ, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προσδιόρισε με σημερινή ανακοίνωση την έλλειψη παραγωγής στα 3 γιγαβάτ και δήλωσε ότι τίθεται από σήμερα σε κατάσταση συναγερμού.

Τα προβλήματα επάρκειας προέκυψαν από τον συνδυασμό:
- Της παύσης των εξαγωγών ρεύματος από τη Βουλγαρία (την περασμένη Παρασκευή) και τα Σκόπια (τη Δευτέρα) προς την Ελλάδα.

- Της περιορισμένης λειτουργίας των υδροηλεκτρικών, προκειμένου να διαφυλαχθούν υδάτινα αποθέματα, που είναι ήδη χαμηλά, για το καλοκαίρι.

- Των προβλημάτων στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο από τον αγωγό μέσω Τουρκίας.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου κάλεσε ήδη τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να περιορίσουν την κατανάλωση (κάτι που έχει επιπτώσεις στην παραγωγή ρεύματος) έως ότου φθάσουν στη Ρεβυθούσα δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

- Των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση ρεύματος για θέρμανση, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε σόμπες και κλιματιστικά λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών της ΕΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγει στον αέρα από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Στο στάδιο αυτό θα ζητηθούν και οι απόψεις των επενδυτών για το αν ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις δύο εταιρίες ως σύνολο ή ξεχωριστά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα στην ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ήλιος" για κατασκευή φωτοβολταϊκών στη χώρα μας και εξαγωγή της ενέργειας στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: