www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα


Για τον κίνδυνο ναυαγίου της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα σημερινά τους δημοσιεύματα, μετά την αποτυχία της ελληνικής πλευράς να προσέλθει με συμφωνία επί του νέου μνημονίου στο σημερινό Eurogroup.

«Η αδυναμία συμφωνίας επί των όρων του πακέτου διάσωσης έχει εξοργίσει τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει σχετικό άρθρο στον ιστότοπο του πρακτορείου Reuters. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου ενδεχομένως να αποφασιστούν μέτρα για τη συνδρομή της Ελλάδας.

«Η αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας εντείνει τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες των κομμάτων, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ των απαιτούμενων
μεταρρυθμίσεων και της διατήρησης της λαϊκής στήριξης εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Σύμφωνα με τον κόσμο που διαδηλώνει στους δρόμους της Αθήνας, τα νέα προγράμματα θα φτωχύνουν τα νοικοκυριά και θα βυθίσουν ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση την οικονομία», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής The Wall Street Journal.

Αντίσταση είναι πιθανόν να βρουν οι νέες περικοπές και από τους Έλληνες βουλευτές, καθώς πολλοί εξ’ αυτών έχουν ήδη δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δηλώσουν τα νέα μέτρα. «Εάν υπάρξει συμφωνία, πιθανόν να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου την Κυριακή προκειμένου να τεθεί σε ψήφιση το νέο πρόγραμμα», προειδοποιεί ο αρθρογράφος της WSJ.

«Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη λιτότητα στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο των The New York Times. Όπως αναφέρει, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις κατηγορίες ότι προσυπέγραψαν τη συμφωνία, αφήνοντας τον Λουκά Παπαδήμο εκτεθειμένο στη λαϊκή οργή.

Πιο αισιόδοξος επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, Χόλγκερ Σμίντινγκ, ο οποίος σχολίασε στο Bloomberg ότι «σιγά-σιγά συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ», εκτιμώντας ότι σύντομα η πίεση της Ευρώπης προς την Ελλάδα θα αρχίσει να εκτονώνεται σύντομα, εάν δεν πάει κάτι στραβά την τελευταία στιγμή.

Αυστηρότατη κριτική στο σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και η συνέντευξη του Μ. Χρυσοχοΐδη στην FAZ κυριαρχούν στη θεματολογία της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.

«Η Ελλάδα ένα κενό», επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ένα κενό κράτος. (…). Αυτό το κενό δε γεμίζει ούτε με τις φωνές των ανθρώπων, ούτε με τους τακτικισμούς των πολιτικών και τις πανικόβλητες προειδοποιήσεις των πιστωτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit προειδοποιεί ότι στο παρασκήνιο η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό για μία νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και προσθέτει: «Ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι η Γερμανία ή άλλες χώρες του Βορρά θα αποκλείσουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση γι’ αυτό. Πιο πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μία νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: