www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αρχαιολογικός χώρος ο λόφος «Πανί» στον Άλιμο

Ο λόφος Πανί στον Άλιμο, είναι ένας κοινόχρηστος και θεσμοθετημένος χώρος πρασίνου και έχει διατηρηθεί ανέπαφος από την οικοπεδοποίηση, κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Οι κάτοικοι του Αλίμου φοβούνται ότι κάποια στιγμή το πάρκο θα χωριστεί σε οικόπεδα και η ανησυχία τους δεν είναι αβάσιμη.

Οι απαλλοτριώσεις των αρχικών ιδιοκτησιών στον λόφο αν και έχουν αποφασισθεί δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει προσφυγές
για την άρση τους, καθώς και προσπάθειες για να βρεθεί εναλλακτικός χώρος -πολύ κοντά στον Λόφο- που θα δοθεί για χτίσιμο.

Πριν λίγο καιρό εξάλλου εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφορά χρηματοδοτήσεις για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων που προβλέπονται από τα κατά τόπους Ρυμοτομικά Σχέδια, οι οποίες επί χρόνια δεν συντελέστηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Στο Πανί σώζονται οικοδομικά λείψανα, όστρακα και εργαλεία από οψιδιανό από την προϊστορική περίοδο, καθώς κι ένας τοίχος της τελικής νεολιθικής εποχής κοντά στην κορυφή του λόφου. Επίσης σώζονται ίχνη -διόλου ευκαταφρόνητα- από αρχαίο λατομείο των κλασικών χρόνων, φυσικά σπηλαιώματα κι ένα υδρομαστευτικό πηγάδι.Τα όρια του αρχαιολογικού χώρου συμπίπτουν με εκείνα του θεσμοθετημένου χώρου πρασίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: