www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να αναστήσουμε την παράταξη


Η έκφραση για το «ενιαίο και όλον ΠΑΣΟΚ» ηχεί παράδοξα γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί -και συναισθηματικά και πολιτικά και εκλογικά- και πρέπει να το ανασυστήσουμε και να το αναστήσουμε, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση της ιδεολογικής πλατφόρμας για την «επόμενη ημέρα» στο Κίνημα από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι στο κοινό πεδίο με τον Ανδρέα Λοβέρδο συστρατεύονται πολλοί, τονίζοντας πως «μας ενδιαφέρει να είμαστε ενωμένοι».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ανάσα στο Κίνημα θα δώσει η ικανότητα διαχείρισης της εθνικής κρίσης, που «θα μας επιτρέψει να ξαναμιλήσουμε από-ενοχοποιημένα για
πολιτική», καθώς όπως σημείωσε, «όλοι έχουμε ενοχοποιηθεί πάρα πολύ στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης». «Η διαχείριση της κρίσης όμως, στην πραγματικότητα είναι η προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας. Και τελικά», σημείωσε, «δεν υπάρχει σπουδαιότερη ιδεολογία, σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα, από τη σωτηρία της πατρίδας».

Μεταξύ άλλων, ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι πλέον «τα μεγάλα αυτονόητα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, της μεταπολεμικής περιόδου, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση και πρώτιστο καθήκον μας είναι να τα επαναθεμελιώσουμε»: «Τι είναι πλέον Δημοκρατία, πώς λειτουργεί η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία ... το αν υπάρχει περιθώριο άσκησης μιας αυτόνομης πολιτικής» και «αν έχει νόημα να μιλάει κανείς χωρίς συστολή για Σοσιαλισμό ή Σοσιαλδημοκρατία ή για προοδευτική σκέψη, για προοδευτική στάση σήμερα στην Ευρώπη». «Είναι μονόχρωμη και μονοδιάστατη η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη», πρόσθεσε και «πρέπει να δούμε τι σημαίνει να δηλώνεις Ευρωπαίος Σοσιαλιστής ή Σοσιαλδημοκράτης».

«Επίσης», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «το μεγάλο ζητούμενο τώρα πια είναι, εάν αυτό που λέγεται ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει υπό συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης». «Αρα», είπε, «πρέπει να απαντήσουμε ξανά για όλα τα μεγάλα και παλιά διλήμματα και να δώσουμε σ’ αυτά ένα ουσιαστικό νέο περιεχόμενο».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον κ. Βενιζέλο, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «δεν υπάρχει αθέατη πλευρά», επικαλούμενος και τη μαρτυρία του παρόντος στην εκδήλωση Κώστα Σκανδαλίδη. «Συμπορευόμαστε», εξήγησε, «γιατί έχουμε συγκλίνουσες απόψεις, γίνεται μια απόπειρα πολιτικοποίησης της πορείας και απόδοσης ιδεολογικών χαρακτηριστικών της παράταξης, ενώ αυτά πρέπει να γίνουν τώρα».

Σε ερώτηση εξάλλου αν θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο και τον κ. Βενιζέλο θα κατακτήσει την πλειοψηφία, επανέλαβε πως δεν υπάρχει κυβερνητικό κόμμα που να έπρεπε να σηκώσει τόσα βάρη, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής ηγεσίας και της διαμόρφωσης απόψεων, ενώ εκτίμησε πως «είναι σωστό που συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο σήμερα».

Χρ. Παπουτσής: Αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ
Το ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά θέμα διαδικασιών και προσώπων. Ούτε είναι θέμα διακανονισμών κορυφής, αλλά θέμα βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό που αφορά το σύνολο των μελών και των φίλων του Κινήματος, σχολίασε με τη σειρά του ο Χρήστος Παπουτσής.

«Αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως πραγματικότητα», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαμηνύοντας πως ο ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του, όλους τους βουλευτές του, στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Απάντηση Λ. Κατσέλη στον Ανδρέα Λοβέρδο
Αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ έκανε και η διαγραφείσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας πως μόνο με ανοιχτό διάλογο μπορούν να αναδειχτούν νέες προτάσεις και να νομιμοποιηθεί ανάδειξη νέων οργάνων και προέδρου.

Πρόσθεσε πως «όσοι αποφασίσουν διαφορετικά, θα σηκώσουν στους ώμους τους μια βαριά ευθύνη, γιατί διασπώντας ένα κίνημα προσβάλουν την ιστορία του και ακυρώνουν τις προοπτικές τους».

Ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι τα επόμενα βήματά της θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν, ενώ για το εάν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που δεν διαγραφεί από το κόμμα, σημείωσε ότι οι απόψεις που εκφράζει η ίδια, αλλά και αρκετοί μέσα στο κόμμα, πρέπει να εκπροσωπηθούν γνήσια στην ανάδειξη των οργάνων.

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει αναφορά του κ. Λοβέρδου σχετικά με διαχωρισμό των βουλευτών σε «λαϊκιστές» και «ορθολογιστές» (κατά την ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή) η κ. Κατσέλη μίλησε για «ψευτοδίλημμα», το οποίο «υποβαθμίζει τον πολιτικό διάλογο και αποφεύγει την ουσία της συζήτησης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: