www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Α. Λοβέρδος: Κανένας γιατρός δεν είναι εκτός ελέγχου

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε, «θα τηρηθεί η νομιμότητα. Κανένας γιατρός δεν είναι εκτός ελέγχου».

 Ανέφερε ακόμη ότι 11 γιατροί παραπέμπονται σε πειθαρχικό έλεγχο, καθώς παρέβησαν τους κανόνες του κώδικα της συνταγογράφησης και σύμφωνα με τα στοιχεία χορηγούσαν περισσότερες από 500 συνταγές ο καθένας.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ακόμα ότι οι υπερσυνταγογραφήσεις στοιχίζουν στο ελληνικό δημόσιο 1
δισ. ευρώ. «Τόσο κοστίζουν τα φάρμακα που πετούν τα νοικοκυριά», πρόσθεσε.


Σχολιάζοντας τις ενέργειες των ιατρικών συλλόγων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία και την αύξηση χρήσης γενόσημων φαρμάκων, έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού που απέχουν από την ουσία του προβλήματος.


«Τα γενόσημα εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι το 50% των σκευασμάτων που χορηγούνται στην Ελλάδα να είναι γενόσημα (σήμερα είναι 18,5%). Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, στη Γερμανία έχει τεθεί στόχος για συνταγογράφηση γενοσήμων σε ποσοστό πάνω από 50% και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο στόχος είναι το 80%.


Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία ως ακραίο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει εξορθολογισμός στον όγκο των συνταγών που χορηγούνται.


Επιπλέον, ανακοίνωσε τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων και το απόγευμα από γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν αμοιβή στον γιατρό, ο οποίος θα εισπράττει 10 ευρώ ανά επίσκεψη από τον ΕΟΠΥΥ.


Όλα τα παραπάνω προβλέπονται στο πολυνομοσχεδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται από την 1η Μαρτίου με την ψήφισή του, όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις να γίνουν νόμος του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: