www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις περικοπές στις συντάξεις

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά να εξοικονομήσει συνολικά το ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, στην σημερινή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο φέρεται να ενέκρινε την άντληση 100 εκατ. ευρώ από τις κύριες συντάξεις και 200 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές. Στο σχέδιο αυτό φαίνεται πως κατέληξαν μετά τη σημερινή τους συνάντηση η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.


Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν κατά 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και κατά 20% στις συντάξεις των ειδικών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών)
από ένα ποσό και πάνω το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ των 1.200 και των 1.300 ευρώ.

Αναφορικά με τις επικουρικές εξετάζονται δυο βασικά σενάρια και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι τελικές αποφάσεις ληφθούν αύριο το πρωί. Το πρώτο σενάριο προβλέπει μειώσεις μόνο στις επικουρικές των ελλειμματικών Ταμείων, κατά 15% στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ και κατά 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει περικοπές σε όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία κατά 10% στις συντάξεις από τα 250 έως τα 300 ευρώ και κατά 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Aπό τη ΝΔ έγινε πάντως γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός, έχει εξουσιοδοτηθεί να χειριστεί το θέμα με κριτήριο την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Αργά το βράδυ, ολοκληρώθηκε στο μεταξύ η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας οι οποίοι, σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, πρόκειται να κλείσουν. Από τη συνάντηση προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το υπουργείο Εργασίας αναζητεί λύση ώστε να διατηρηθούν οι παροχές μέσα από ένα νέο σχήμα, τίποτε ωστόσο δεν μπορεί να εξετασθεί πριν από την συνεδρίαση του Eurogrοup

Δεν υπάρχουν σχόλια: