www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Αθωώνεται» η ασπιρίνη για τις γαστρορραγίες


Είναι γνωστό ότι η ασπιρίνη αποτελεί φάρμακο-«σωτήρα» για πολλά άτομα, προλαμβάνοντας τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι έχει επί μακρόν συνδεθεί με κίνδυνο γαστρορραγίας και για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί δεν συνιστούν τη λήψη της σε αρκετούς ασθενείς.

«Αθώωση» της ασπιρίνης
Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ έρχεται να «αθωώσει» την ασπιρίνη σε ό,τι αφορά την πρόκληση προβλημάτων στο στομάχι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της η πραγματική αιτία γαστρορραγίας σε ασθενείς που λαμβάνουν το δημοφιλές Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο (ΜΣΑΦ) είναι ένα κοινό βακτήριο και συγκεκριμένα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori).

Οι ειδικοί που βρίσκονται πίσω από τη νέα μελέτη αναφέρουν ότι η θεωρία τους μπορεί να αλλάξει τον τρόπο θεραπείας πολλών ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγχρόνως εκτιμούν ότι η υπόθεσή τους ανοίγει πιθανώς τον δρόμο για λήψη του φαρμάκου από υγιή άτομα με στόχο την
πρόληψη του καρκίνου καθώς διαφορετικά ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν το τελευταίο διάστημα τις αντικαρκινικές ιδιότητές του. Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν συνιστούσαν προληπτική λήψη της ασπιρίνης από τους υγιείς υπό τον φόβο της γαστρορραγίας. Και αυτό διότι θεωρούσαν πως η ασπιρίνη δρα ερεθιστικά στα τοιχώματα του στομάχου προκαλώντας έλκος.

Το ελικοβακτηρίδιο κύριος «ένοχος»
Οι ερευνητές από το Νότιγχαμ κάνουν τώρα τα θεμέλια αυτής της κρατούσας άποψης να «τρίζουν» καθώς, όπως, υποστηρίζουν, το Η. pylori είναι ο κύριος «ένοχος» για την πρόκληση έλκους και απλώς η ασπιρίνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάστασης.

Οι βρετανοί επιστήμονες λένε ότι η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού πιθανότατα θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερα άτομα να λαμβάνουν άφοβα ασπιρίνη.

Ενας στους τέσσερις ανθρώπους μολύνεται με το H. pylori κάποια στιγμή στη ζωή του και παρότι οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα, το συγκεκριμένο βακτήριο θεωρείται ως κύριος υπαίτιος για τα έλκη του στομάχου: περίπου τρία στα 20 άτομα που μολύνονται με αυτό αναπτύσσουν έλκος. Η καινούργια μελέτη συνδέει τώρα το κοινό αυτό βακτήριο και με τις γαστρορραγίες για τις οποίες κατηγορείτο η ασπιρίνη.

Στο πλαίσιό της το 60% των ασθενών που εμφάνισαν γαστρορραγία ενώ λάμβαναν χαμηλή δόση ασπιρίνης διαγνώσθηκαν θετικοί στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (η διάγνωση γίνεται με πολύ απλό τρόπο, μέσω ενός τεστ αναπνοής).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές «η υπόθεσή μας είναι ότι το Η.pylori προκαλεί το έλκος και ότι η ασπιρίνη, η οποία μειώνει την πηκτικότητα του αίματος, οδηγεί σε αιμορραγία. Εάν το βακτήριο εκριζωθεί, ο ασθενής δεν θα εμφανίζει εξαρχής έλκος οπότε δεν θα έχει και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας εξαιτίας του φαρμάκου».


Μεγάλη κλινική δοκιμή
Οι ειδικοί από το Νότιγχαμ βρίσκονται ήδη σε διαδικασία διεξαγωγής μιας μεγάλης δοκιμής σε 40.000 ασθενείς στη Βρετανία προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεσή τους. Εχουν μάλιστα ενώσει τις δυνάμεις τους με συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Ντάραμ, του Σαουθάμπτον και του Μπέρμιγχαμ για τη διεξαγωγή της «Helicobacter Eradication Aspirin Trial» (ΗΕΑΤ) η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016.

Σε αυτή τη δοκιμή ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω οι οποίοι λαμβάνουν μικρή δόση ασπιρίνης θα εξεταστούν για ύπαρξη του Η. pylori. Από το σύνολο εκείνων που θα διαγνωσθούν θετικοί στο βακτήριο ορισμένοι θα λάβουν τη συμβατική θεραπεία εκρίζωσης η οποία διαρκεί μια εβδομάδα και αποτελείται από ισχυρά αντιβιοτικά ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν εικονική θεραπεία. Από τη σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων αναμένεται να προκύψουν χρήσιμες πληροφορίες για τους ερευνητές και κατ’επέκταση για εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια: