www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Δημιουργείται Εθνικό Μεταλλευτικό Κτηματολόγιο


Στη δημιουργία Εθνικού Μεταλλευτικού Κτηματολογίου θα προχωρήσει σε λίγους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανήγγειλε στη διάρκεια ημερίδας ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, επιτροπή του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ έχει ξεκινήσει από πέρυσι την καταγραφή και αξιολόγηση των 120 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, αλλά δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι έχουν προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να προκηρυχθούν οι
σχετικοί διαγωνισμοί.

Η επιτροπή έχει ολοκληρώσει την καταγραφή για 50 από αυτούς ενώ ήδη προκηρύχθηκε το μεταλλείο χρυσού και χαλκού στο Κιλκίς, με εκτιμώμενα αποθέματα αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, η αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας χωρίς τους υδρογονάνθρακες υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την ελπίδα μεθαύριο Παρασκευή, 2 Μαρτίου (οπότε λήγει η προθεσμία), να υπάρξουν αρκετές αξιόπιστες προσφορές για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σε μήνυμά του τέλος προς το συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι το υπουργείο κάνει «αγώνα δρόμου» για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον, μεταξύ άλλων με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το «ξεμπλοκάρισμα» συγκεκριμένων επενδύσεων και το νέο πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: