www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κίνδυνος καρκίνου από δύο ποτά κάθε μέρα


Δύο μεγάλα ποτήρια κρασί ή δύο «δυνατές» μπύρες την ημέρα, κάθε μέρα και επί σειρά ετών, τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, προειδοποιεί το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Σε σκληρές τηλεοπτικές διαφημίσεις που θα αρχίσουν να προβάλλονται εντός της εβδομάδας, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας θα υπενθυμίσει στους πολίτες τους κινδύνους από την συνήθεια που έχουν πολλοί να μην περνάνε ούτε μέρα δίχως αλκοόλ.

Στις διαφημίσεις θα επισημαίνεται ότι, εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου, περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα, διπλασιάζουν τον κίνδυνο υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό.

Οι ισχύουσες οδηγίες συνιστούν 1-2 ποτά την ημέρα στις γυναίκες και 2-3 στους άντρες. Όμως το κάθε ποτό υπολογίζεται με βάση τις «μεζούρες» των μπαρ και ισοδυναμεί με ένα ποτηράκι κρασί
των 70-90 mlή ένα ποτήρι κανονική (όχι «δυνατή») μπύρα των 300 mlή ένα «σφηνάκι» (15 ml ποτό) ή ένα ουίσκι ή άλλο δυνατό ποτό των 30 ml.

Επιπλέον, δεν πρέπει κανείς να πίνει κάθε μέρα, αλλά να έχει τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα χωρίς αλκοόλ.

Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον ο ένας στους πέντε ενήλικες πίνει καθημερινά ποσότητες μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες.

«Είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς τη συνήθεια να πίνει κάνα-δυο ποτά παραπάνω την ημέρα, ιδίως όταν πίνει στο σπίτι, αλλά αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας Άντριου Λάνσλεϊ.

«Γι’ αυτό και αρχίσουμε αυτή την εκστρατεία. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως δεν βλάπτουν την υγεία τους μόνο όσοι συστηματικά μεθάνε. Ακόμα και το λίγο παραπάνω, είναι επικίνδυνο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: