www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 00.30 η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όμως φαίνεται πως υπάρχουν ζητήματα που μένουν ανοιχτά, καθώς αμέσως μετά οι επικεφαλείς της τρόικας έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου για νέα συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο.

 Και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε στο αίτημά του για διαβεβαιώσεις σχετικά με το σύννομο των μέτρων από θεσμικά όργανα της Πολιτείας και δήλωσε: «Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι – το σωστό – εις όλην την ζωή του».

Πληροφορίες από τη ΝΔ αναφέρουν πως δεν αποκλείται την Πέμπτη να γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Στο τραπέζι της μαραθώνιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που άρχισε λίγο μετά τις 17.00, τέθηκαν οι ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά μισθούς και συντάξεις, με
αντάλλαγμα την παροχή νέας δανειακής στήριξης στη χώρα.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα, μεταξύ άλλων, ζητεί τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% σε όλα τα επίπεδα και επιπρόσθετη μείωση 10% για τους νέους (έως 25 ετών), καθώς και πάγωμα των ωριμάνσεων μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Ακόμη, μειώσεις σε κύριες συντάξεις ορισμένων Ταμείων (-15% για ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες και -7% για το ΝΑΤ και νόμο πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Ζητείται ακόμη η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων να ισχύει για τρεις μήνες και όχι για έξι, όπως σήμερα, δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία μόνο μετά από συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων και μόνο για το βασικό μισθό, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ, οργανισμού που καταργούνται, περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Η τροίκα απαιτεί ακόμη μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 και άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.


Κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης άφησε άφησε εντονότατες αιχμές για τις προθέσεις των δανειστών. «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας, με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Προηγήθηκε εξονυχιστική μελέτη του τελικού κειμένου για το νέο μνημόνιο στα κομματικά επιτελεία, μετά και την ολοκλήρωση των επαφών του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, το οποίο αριθμεί 50 σελίδες.

Τα ασφυκτικά περιθώρια που διαμορφώνονται υπό τις εντονότατες πιέσεις και απειλές της ΕΕ καθιστούν αναγκαία την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Βάσει της τελικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών και πριν το κείμενο κατατεθεί στη Βουλή, αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ηπιότερη αντίδραση των βουλευτών στα προς ψήφιση νέα μέτρα. Ήδη σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στη Βουλή πως «η εθνική γενική συλλογική σύμβαση δεν μπορεί να καταργηθεί με κανένα μνημόνιο και με κανένα κατεπείγοντα νόμο, που μπορεί να περάσει κυριακάτικα από το Κοινοβούλιο». Και ο επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κασσάρας ζήτησε από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, «να έχουν κι από μια πρόταση». «Εάν δεν έρθουν με μία πρόταση στη Βουλή, να μην είναι σίγουροι ούτε οι αρχηγοί, ούτε η τρόικα, ούτε κανείς από τους δανειστές μας ότι αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή. Εγώ τουλάχιστον θέλω να έχω μια πρόταση» σημείωσε.

Τις αντιμνημονιακές «φωνές» στους κόλπους της ΝΔ καλείται να κατευνάσει και ο Αντώνης Σαμαράς. Σήμερα ο γραμματέας συνδικαλιστικού του κόμματος Γιάννης Μανώλης, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού της ΝΔ, αν ο Αντώνης Σαμαράς πει «ναι» στα νέα μέτρα. «Έχω την ελπίδα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα τα τινάξει στον αέρα, αλλά ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα εμείς θα είμαστε στο δρόμο», σημείωσε ο κ. Μανώλης, ο οποίος ζήτησε άμεσα εκλογές.

Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ χρησιμοποιεί στίχους του Έλληνα ποιητή Κώστα Βάρναλη, για να καλέσει το λαό σε ξεσηκωμό, ώστε να μην ψηφισθεί το νέο μνημόνιο. «Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τώρα πρέπει με μια φωνή και μια γροθιά να ταρακουνήσουν την Ελλάδα, να μην ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, να απαντήσουν με ξεσηκωμό, οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ», συμπληρώνεται.

Γιούνκερ: Την Πέμπτη Eurogroup για την Ελλάδα
Λίγο μετά τις 19.00 ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως το Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδα θα συγκληθεί τελικά την Πέμπτη, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας). Στη συνεδρίαση αναμένεται να λάβει μέρος και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως η απόφαση για τη διεξαγωγή ή μη της συνεδρίασης την Πέμπτη επρόκειτο να ληφθεί σήμερα αναλόγως με την έκβαση των συνομιλιών που διεξάγονται στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος τόνισε πως μόνο όταν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις «θα μπορέσει να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων στο Eurogroup».

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», είχε τονίσει ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή αναμένει ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» από τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, σχετικά με τα βασικά στοιχεία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Πριν τη σύγκληση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πρόσθεσε, πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει όχι μόνο η συμφωνία για το PSI, αλλά και για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, με τις βασικές δράσεις του.

Ο κ. Αλταφάζ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετέχει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ότι υπάρχουν διχογνωμίες εντός της τρόικας για την περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι υπάρχει άψογη και εντατική συνεργασία εντός της τρόικας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: