www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αλλαγές στο άρθρο 99 προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης


Αλλαγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντάς το «όχημα για αποφυγή ποινικών ευθυνών».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή του άρθρου 99 έχει οδηγήσει σε καταστρατηγήσεις, σε υπεκφυγές εκπλήρωσης υποχρεώσεων και σε αποφυγή ποινικών ευθυνών.

Όπως είπε ο υπουργός, το 2005 είχαν κατατεθεί μόνο πέντε έως επτά σχετικές αιτήσεις για υπαγωγή
στο άρθρο 99, ενώ το 2011 ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 2.000.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη «επανεξέτασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά τις προϋποθέσεις υπαγωγής και ταχύτερης διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών για την αποφυγή των μέχρι σήμερα παρατηρηθεισών παρενεργειών και καταχρήσεων».


Σκοπός της διαδικασίας του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου είναι «η ικανοποίηση των πιστωτών μέσω της διάσωσης της επιχείρησης, της διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς και της προαγωγής του τοπικού, κοινωνικού και οικονομικού χώρου όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας».

Όμως, επεσήμανε, στην πράξη από πολλές επιχειρήσεις παρατηρείται καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων που τους παρέχει το άρθρο 99, κάτι που έχει ως συνέπεια την αποφυγή άμεσων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν την ποινική ατιμωρησία τους.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση- νομοσχέδιο για τις εμπορικές εταιρείες, που αποσκοπεί «στη διάσωση και προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Ακόμη προβλέπεται για πρώτη φορά ότι εταιρεία που πτωχεύει δεν θα οδηγείται υποχρεωτικά σε λύση, όπως συμβαίνει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: