www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΦΣΑ: «Δούρειος Ίππος» για αλυσίδες φαρμακείων-σούπερ μάρκετ ο νόμος 3918/2011


Ο υφιστάμενος νόμος 3918/2011, αλλά και η όποια τροπολογία του, είναι ουσιαστικά ο Δούρειος Ίππος των αλυσίδων φαρμακείων και των super markets για την είσοδό τους στην ελληνική αγορά και για τη διάλυση του φαρμακείου της γειτονιάς και της περιφέρειας, υποστηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), σε έγγραφό του προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Ο Σύλλογος εξηγεί ότι με το νόμο 3918/2011 δόθηκε η ευκαιρία σε όσους ήθελαν να δηλώσουν συμμετοχή στο «διευρυμένο ωράριο» του Υπ. Υγείας και προσθέτει ότι στην Αττική υπήρξαν 57 φαρμακοποιοί που δήλωσαν συμμετοχή, μόνο όμως για τις «κερδοφόρες» διημερεύσεις και κανείς για τις δυσκολότατες και επιζήμιες διανυκτερεύσεις. «Ποιό λοιπόν δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί το ... ''Διευρυμένο ωράριο'';», διερωτάται ο ΦΣΑ.

Σημειώνει ακόμη πως ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος υποχρεώνει τα μέλη του να διημερεύουν και να διανυκτερεύουν, για να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, ο Υπ. Υγείας δίνει το δικαίωμα σε
ορισμένους φαρμακοποιούς, που βρίσκονται σε ειδικά πόστα μεγάλης εμπορικότητας, για προσωπικό και μόνο όφελος να κερδοσκοπούν εις βάρος των υποχρεωτικώς εφημερευόντων (που βρίσκονται ενδεχομένως και δίπλα τους) συναδέλφων τους.

Ο ΦΣΑ εξηγεί ότι πρότεινε να αυξήσει οικειοθελώς και συντεταγμένα τα εφημερεύοντα φαρμακεία μέχρι και 25%. «Προτείναμε στον Υπουργό να νομοθετήσει την ως άνω αύξηση. Προσφέραμε συνολικά 500 επιπλέον εφημερεύοντα φαρμακεία σε όλη την Αττική, οργανωμένα και ομοιόμορφα κατανεμημένα ώστε να εξυπηρετείται πράγματι το δημόσιο συμφέρον. Αντ’ αυτού επιμένει, όχι μόνο στον νόμο που επέτρεψε την πειρατεία από μια χούφτα μεγαλοφαρμακοποιούς, αλλά και στην περαιτέρω τροποποίησή του, για να εξυπηρετηθούν προφανώς ... όσοι δεν ''πρόλαβαν'' σε κάποια εμπορικά κέντρα!», τονίζει ο Σύλλογος.

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το ωράριο των Φαρμακείων είναι ενιαίο και ρυθμισμένο, ενώ στις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που ισχύει ελεύθερο ωράριο, δεν προβλέπονται εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: