www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Από 1η Μαρτίου θα ισχύσουν οι μειώσεις των μισθών

Οι εργοδότες θα αποφασίζουν αν θα μειώνουν ή όχι τους μισθούς, σύμφωνα με τον Γιώργο Κουτρουμάνη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά με το νέο μνημόνιο η μείωση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου και θα είναι στο χέρι των εργοδοτών να κάνουν τις μειώσεις όποτε επιθυμούν.

Όπως προκύπτει από την άτυπη ενημέρωση του Γιώργου Κουτρουμάνη προς τους δημοσιογράφους θα καταργηθούν ουσιαστικά οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας και οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε ατομικές, ενώ από την κατάργηση της μετενέργειας οι μειώσεις στους μισθούς όσων εργάζονται μπορεί να φτάσουν και στο 40%.

Πλέον η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων περιορίζεται στους τρεις από τους έξι μήνες.

Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται
στον βασικό μισθό και διατηρούν μόνο τα επιδόματα από την ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.

Ουσιαστικά αυτό που πετυχαίνει το υπουργείο εργασίας είναι ένα ακόμη πλήγμα στους μισθωτούς αφού καταργούνται μια σειρά επιδομάτων που διαμορφώνουν τις τελικές αμοιβές των εργαζομένων.

Εκτός από το ψαλίδι στους μισθούς ο Γιώργος Κουτρουμάνης δεν απέκλεισε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή πέρα από αυτές που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Οι μειώσεις κατά 12% στην κύρια ασφάλιση θίγουν συνολικά 380.000 συνταξιούχους, το 13,6% από το σύνολο των περίπου 3 εκατ. συνταξιούχων.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, (42.01%), των ευγενών Ταμείων και των Τραπεζών. Οι περικοπές θίγουν το 63% των συνταξιούχων του ΟΤΕ, το 76% της ΔΕΗ, το 41,56% της ΕΤΕ. Αντίστοιχα θίγεται το 4,4% των συνταξιούχων του ΙΚΑ και το 8,98% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: