www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Twitter: Προς «επιλεκτική λογοκρισία» στα tweets


Το Twitter ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον την τεχνολογία που του επιτρέπει να αποσύρει –επιλεκτικά- από το δίκτυό του μηνύματα με βάση τις χώρες προέλευσης των χρηστών του. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το «λογοκριμένο» περιεχόμενο θα είναι διαθέσιμο στον υπόλοιπο κόσμο.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα προβεί στην ενέργεια αυτή, το κοινωνικό δίκτυο αναφέρει ότι καθώς επεκτείνεται διεθνώς, διεισδύει σε χώρες που έχουν διαφορετικές ιδέες για την ελευθερία της έκφρασης και φέρνει ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη
Γερμανία που απαγορεύουν το φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

Προς το παρόν το Twitter, που έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 εκατ. ενεργών χρηστών, δεν έχει κάνει χρήση της νέας δυνατότητας επιλεκτικής λογοκρισίας, όμως διευκρίνισε ότι όταν θα το κάνει, οι «κομμένοι» χρήστες θα ενημερωθούν σχετικά με την κίνηση αυτήν.

Επίσης, το Twitter που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και κοντεύει να κλείσει τα έξι χρόνια λειτουργίας, ξεκαθάρισε ότι σε ορισμένες χώρες του πλανήτη είναι δεδομένο ότι ποτέ δεν πρόκειται να καταστεί δυνατό να διεισδύσει λόγω των πολύ μεγάλων διαφορών στα ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης.

Η νέα δυνατότητα επιλεκτικής λογοκρισίας έχει δημιουργήσει σε μερικούς χρήστες ανησυχίες ότι η δέσμευση του κοινωνικού δικτύου για ελεύθερη έκφραση ίσως μετριαστεί στην πορεία, καθώς πασχίζει να διευρύνει το κοινό του (με στόχο να ανταγωνισθεί το Facebook φθάνοντας το 1 δισεκατομμύριο χρήστες) και παράλληλα να βγάλει χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: