www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Ενα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI


«Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα» στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον κλιμάκιο της τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για για πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση, η οποία «γίνεται στο όνομα του έθνους». Παράλληλα, επανέλαβε πως «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα» και «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου». Τόνισε ακόμη πως «όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου».

Στόχος συμφωνία επί της αρχής έως την Κυριακή
Σχετικά με το πότε πρέπει να αναμένεται η συμφωνία επί του προγράμματος για την περικοπή του
ελληνικού χρέους, μια ένδειξη έδωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η ΕΕ να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια εάν, μετά τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του χρέους, υπάρξει κενό στο νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δις ευρώ, η κυβερνητική πηγή απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιπλέον κεφάλαια. Πρόσθεσε πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να καλυφθεί το κενό αυτό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές έως την Πέμπτη, δεν αποκλείεται το κενό αυτό να καλυφθεί με τη συμμετοχή στο «κούρεμα» και των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει πως προκύπτει θέμα συμμετοχής της ΕΚΤ στη διαδικασία.

Όλι Ρεν: Πολύ κοντά σε συμφωνία
Νωρίτερα και ο Επίτροπος Όλι Ρεν εκτίμησε πως η Ελλάδα και οι τράπεζες είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. «Αν όχι σήμερα, τότε μέσα στο σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση τον Ιανουάριο, όχι το Φεβρουάριο. Είμαστε πολύ κοντά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας νωρίτερα στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό N-TV, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν αποκάλυψε ότι η προσφορά του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) είναι για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σχεδόν 70%.

«Έχουμε βάλει στο τραπέζι μια πολύ ελκυστική προσφορά», είπε ο Ακερμαν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI. «Αυτή είναι για απώλειες σχεδόν 70% που προτιθέμεθα να υποστούμε», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: