www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οικονομικά προβλήματα σε Nova και Forthnet


Η διακοπή της χρηματοδότησης απο τους Άραβες επιφέρει σωρεία προβλημάτων στον όμιλο (Forthnet/Nova), καθώς δεν προχώρησε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Κυκεώνας προβλημάτων από τα μεγάλα επενδυτικά ανοίγματα, τις επαναλαμβανόμενες ζημιές, τον υψηλό δανεισμό και την πρόσφατη διακοπή της χρηματοδότησης από τους βασικούς μετόχους, έχουν προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στη Forthnet.

Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον διευθύνοντα σύμβουλο του leader των εναλλακτικών παρόχων Πάνο Παπαδόπουλο. Η μεγάλη προσδοκία που είχε, για να αντιμετωπίσει τα πλήγματα που επιφέρει η οικονομική κρίση, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 30 εκατ.
ευρώ, δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι Άραβες της Emirates International Telecommunications, που είχαν μπει στον όμιλο με τυμπανοκρουσίες και η Go βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Μάλτας αρνήθηκαν να βάλουν χρήματα για την αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, πίεσαν την Forgendo, η οποία κατέχει το 43% περίπου της Forthnet να κάνει το ίδιο. Το μήνυμα προς τον κ. Παπαδόπουλο ήταν σαφές: «Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να βάλουμε άλλα λεφτά».

Η εξέλιξη αυτή, οδηγεί αναπόφευκτα σε «πάγωμα» οποιασδήποτε επενδυτικής προσπάθειας είχε προγραμματιστεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση πελατών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται νέες περικοπές θέσεων εργασίας.

Η διακοπή της χρηματοδότησης από τους βασικούς μετόχους ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα για τη Forthnet, που προστέθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Fortnet. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος εμφανίζει ζημιές επί έξι συνεχή χρόνια.

Το τρίτο τρίμηνο του 2011, ο όμιλος παρά το γεγονός ότι παρουσίασε οριακή αύξηση εσόδων είχε διευρυμένες ζημιές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 14,64 εκατ. ευρώ. Αυτή η πορεία ανησύχησε τους μετόχους του ομίλου και ανάγκασαν τον Πάνο Παπαδόπουλο να παραδεχτεί πως «δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πότε θα καταφέρει να επανέλθει η εταιρία στην κερδοφορία».

Η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η συνεχής οικονομική αιμορραγία ήταν οι απολύσεις, τις οποίες ζήτησαν οι βασικοί μέτοχοι και χρηματοδότες, και οι οποίες έγιναν στα μέσα του περασμένου χρόνου. Η κατάσταση όμως δεν βελτιώθηκε με αποτέλεσμα τώρα, που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα να προγραμματίζονται νέες περικοπές προσωπικού και να μπαίνει «πάγος» στα αναπτυξιακά σχέδια.

«Βουνό» τα δάνεια
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Forthnet είναι ο υψηλός δανεισμός, ο οποίος στο εννιάμηνο του 2011 ανερχόταν στα 315 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η εταιρία πήρε μια «ανάσα» συνάπτοντας δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ, για αναχρηματοδότηση των δανείων έως το 2012.

Υπολόγιζε όμως ο κ. Παπαδόπουλος ότι θα είχε τα 30 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου για να αποκτήσει τα κατάλληλα «εργαλεία» ώστε να επικεντρωθεί στην προσέλκυση πελατών σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Η «ένεση» δεν έγινε από τους μετόχους, επιπλέον δανεισμός είναι αδύνατος και η διοίκηση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο όμιλος πάντως έχει ταμειακά διαθέσιμα 21,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11 εκατ. εξασφαλίστηκαν από την περικοπή που έκανε η Forthnet-Nova στα χρήματα που δίνει στη Super League για την περίοδο 2011-2012, από τα 178 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει για την αποκλειστική μετάδοση των αγώνων μέχρι το 2014.

Χάνει πελάτες
Η ύφεση και η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών έχει πλήξει ιδιαίτερα τη Forthnet. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Παπαδόπουλος για διεύρυνση της πελατειακής βάσης, δίνοντας έμφαση στις συνδυαστικές υπηρεσίες (Forthnet και Nova), τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Η Forthnet είναι leader της αγοράς των εναλλακτικών παροχών με μερίδιο 30.5% και 477,566 συνδρομητές.

Στο γ’ τρίμηνο όμως του 2011 το μερίδιο αγοράς έπεσε στο 11,7% με μόλις 5.424 νέες συνδέσεις, ενώ πολλοί διέκοψαν τη συνδρομή τους. Η ίδια «αιμορραγία» παρουσιάζεται και στη Nova.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου, οι συνδρομητές στην Ελλάδα στο εννιάμηνο έφθασαν στις 373.178, μειωμένος κατά 7.607 σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011 εμφανίστηκε νέα μείωση των πελατών, οι οποίοι είχαν ήδη διακόψει τη συνδρομή τους το καλοκαίρι και δεν την ανανέωσαν.

Η διαρροή πελατών ανησύχησε ιδιαίτερα τον κ. Παπαδόπουλο, καθώς ήταν απρόβλεπτη. Η διοίκηση περίμενε αύξηση, μετά από την προσθήκη των αγώνων του Ολυμπιακού στο «πακέτο» των μεταδόσεων αλλά και των αγώνων του Champions League, έγινε όμως το αντίθετο. Το έργο της ανάσχεσης αυτή της αύξησης αποσυνδέσεων, μετά διακοπή της χρηματοδότησης από τους βασικούς μετόχους, καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, με δεδομένη και την οικονομική συγκυρία. Oι νέες συζητήσεις για συνέργειες.

Tα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Forthnet και ο ισχυρός ανταγωνισμός στην αγορά των τηλεπικοινωνιών υποχρεώνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο Πάνο Παπαδόπουλο να ετείνει τις προσπάθειές του για συνέργιες. Πρόσφατα άλλωστε είχε επισημάνει ότι το καλύτερο «φάρμακο» για τη βιωσιμότητα των εταιριών του κλάδου είναι η συγκέντρωση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

O μεγάλος στόχος της διοίκησης της Forthnet είναι να μπει στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Όλες οι προσπάθειες όμως δεν στέφονται, μέχρι στιγμής με επιτυχία. H πρώτη προσπάθεια έγινε με τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση με την Hol του Σωκράτη Kόκκαλη, η οποία ναυάγησε. Aν γινόταν η συγχώνευση, η Forthnet θα είχε πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία, μέσω της Vodafone, που κατέχει το 18% της Hol. Mετά το ναυάγιο με τη Hol, ο κ. Παπαδόπουλος προσέγγισε τη Wind και οι συζητήσεις διήρκεσαν αρκετό διάστημα. Προέκυψε όμως η Vodafone και οι διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με τη Wind, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια.

Tώρα, γίνονται συζητήσεις συνεργασίας με τη Cyta και την On Telecoms, οι οποίες όμως δεν διαθέτουν κινητή τηλεφωνία.

Έτσι, για τη διοίκηση της Forthnet η μοναδική λύση είναι να περιμένει τη συγχώνευση της Vodafone με τη Wind, που θα επιφέρει πιθανότατα τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς στην κινητή τηλεφωνία, μέσω της οποίας θα μπορέσει να δραστηριοποιηθεί.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά τα νέα. Η χώρα δεν πάει καλά και οι ξένοι δεν κάνουν επενδύσεις. Αυτό δε λέει κάτι. Η εταιρία μια χαρά παέι. Όποιος παρακολουθεί τα αποτελέσματα θα δεί ότι βγάζει και λειτουργικά κέρδη. Και στο τέλος τέλος δε χρειάζεται και άμεσα ρευστό για κάτι. Αφού ότι επενδύσεις ήταν να κάνει προς το παρόν τις έχει κάνει, βλέπε Nova-Superleague πχ, και τώρα λαμβάνουν τους καρπούς των.