www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Financial Times: Πιέσεις για «κούρεμα» έως 75%

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times που κάνει λόγο για πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν «κούρεμα» μεγαλύτερο από το 50% στα ελληνικά ομόλογα, με τις εκτιμήσεις για το ποσοστό της μείωσης να φθάνουν έως και το 75%. Την προηγούμενη εβδομάδα, διέρρευσαν από το ΔΝΤ εκτιμήσεις ότι η μείωση 50% δεν επαρκεί και πως είτε θα χρειασθεί μεγαλύτερη μείωση, είτε τα κράτη της Ευρωζώνης θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε το νέο πακέτο βοήθειας να είναι μεγαλύτερο από τα 100+30 δισ. ευρώ.


«Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν
200 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δισ. με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα, να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020», αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την Deutshe Welle.

«Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου. Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές.», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: