www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Eπεκτείνεται το μετρό στην Καλαμαριά


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος εντάχθηκε το έργο της Επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης έως την Καλαμαριά, συνολικού προϋπολογισμού 628 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη.

O συγχρηματοδοτούμενος από το Ταμείο Συνοχής προϋπολογισμός ανέρχεται σε 400 εκατ.ευρώ.

Με το έργο αυτό προβλέπεται η ανατολική επέκταση της κύριας γραμμής του βασικού Έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται υπό κατασκευή και με την ολοκλήρωση του οποίου θα
παραδοθούν 9,6 χλμ. γραμμής και 13 νέοι σταθμοί, από τον Σταθμό Πατρικίου μέχρι το νοτιανατολικό άκρο του Δήμου Καλαμαριάς.

Το μήκος της γραμμής θα είναι 4,8 χλμ. με 5 νέους σταθμούς μετρό (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα). Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή δύο σηράγγων για το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, ενώ οι σταθμοί προβλέπονται να κατασκευαστούν με τη μέθοδο εκσκαφής και επανεπίχωσης (cut-and-cover). Εκτός από τα έργα πολιτικού μηχανικού θα εγκατασταθούν όλα τα απαραίτητα ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα έτσι ώστε το έργο να είναι πλήρως λειτουργικό.

Μεταξύ αυτών θα εγκατασταθεί Σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας (ΑΤΟ) και Επιτήρησης (ATS) Συρμών καθώς αυτοί σχεδιάζονται να λειτουργούν χωρίς οδηγούς.

Με την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης έως την Καλαμαριά εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν περί τους 87.000 νέοι επιβάτες ημερησίως ενώ ο πρόσθετος πληθυσμός με δυνατότητα πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς θα ανέλθει σε 91.000 περίπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: