www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Έξοδο Ελλάδας και Ιταλίας από το ευρώ «βλέπει» το CEBR

Επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και της Ιταλίας στη λιρέτα και στη συνέχεια κατάρρευση της ευρωζώνης προβλέπει για το 2012 το κέντρο οικονομικών ερευνών CEBR. Η κορυφαία δεξαμενή σκέψης προβλέπει μαύρα σενάρια για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR Douglas McWilliams δήλωσε στην εφημερίδα πως είναι πλέον πιο βέβαιο από κάθε άλλη φορά ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή και φαίνεται ότι αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσει και η Ιταλία. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η διάλυση του κοινού νομίσματος.

«Δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση ακόμη – δίνουμε πιθανότητα 60% - αλλά προβλέπουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον μία χώρα (και πιθανώς περισσότερες) θα φύγουν», δήλωσε ο Douglas McWilliams. «Για να επιβιώσει το ευρώ μακροπρόθεσμα πρέπει οι χώρες να είναι αρκετά
ανταγωνιστικές για να έχουν κάποια οικονομική ανάπτυξη και να είναι σε θέση να ξεπληρώσουν τα χρέη τους», πρόσθεσε.

Η διάλυση του ευρώ θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Βρετανία. Το CEBR εκτιμά ότι θα μπορούσε να χτυπήσει την ανάπτυξη της χώρας και οι οικονομολόγοι της HSBC έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: